Nederland - 25 september 2020 - Beursbrink

Dollar wint aan kracht, goud en zilver gaan onderuit

door STIJN

Goud en zilver krijgen rake klappen. Beide edelmetalen gingen de afgelopen dagen fors lager nadat de USD aan kracht heeft gewonnen. De ‘greenback’ had het moeilijk de afgelopen maanden maar sinds enkele dagen lijkt het tij aan het keren te zijn. De dupe hiervan zijn goud en zilver. Want een ‘sterke’ dollar maakt edelmetalen minder aantrekkelijk.

De heropleving van de Amerikaanse dollar ten opzichte van andere valuta valt niet in de smaak bij goud en zilver. De afgelopen dagen heeft de USD aan kracht gewonnen en dat is duidelijk merkbaar aan de goud- en zilverprijzen. Het is namelijk zo dat een ‘sterke’ dollar interessanter is voor investeerders dan goud of zilver. Op het moment van schrijven noteert goud aan 1.863 dollar.

U leest het goed, goud noteert opnieuw onder de 1.900 dollar. Dit zou kunnen betekenen dat het gele edelmetaal een tijdje in een negatieve trend zal blijven zitten tot een bepaalde steunlijn is bereikt. Jim Steel, analist bij HSBC, beaamt dat de dollar met de aandacht gaat lopen.

Neither gold nor the silver price could hold as the dollar strengthened. The dollar may have looked better value.

Van korte duur?

Zorgen omtrent een tweede besmettingsgolf van COVID-19 en een nieuwe vertraging van de wereldeconomie hebben een negatieve impact op zilver. Dit edelmetaal kent veel meer industriële toepassingen dan goud en heeft net baat bij een verhoging van de economische activiteiten.

Bart Melek, hoofdstrateeg bij TD Securities zei het volgende:

A resurgence of coronavirus cases in Europe has seen economic growth and deflationary risks return to the forefront, catalysing a breakout in the dollar, increasing volatility and simultaneously calling into question silver’s industrial prospects.

Toch blijven de analisten van Commerzbank positief over goud en zilver op lange termijn. Zij zijn van mening dat de edelmetalen ‘oversold’ zijn. Ze beweren dat het moeilijk zal zijn voor de dollar om zijn waarde te behouden gezien het monetaire beleid van de Federal Reserve.

Bronnen: FT

Foto: Marco Verch Professional – Flickr – CC BY 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.