USA - 28 mei 2019 - VS

Slechts kleine kans op Amerikaanse recessie

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN) De kans op een recessie in de Verenigde Staten is een stuk kleiner dan de inverse rentecurve wellicht doet vermoeden. Dit blijkt uit een artikel die de Nationale Bank van België schreef.

Volgens berekeningen van de centrale bank bedraagt de kans op een recessie in de Verenigde Staten ongeveer 10 procent.

Volgens de rentecurve is er ongeveer één kans op twee dat in de Amerikaanse economie binnen 12 tot 18 maanden een recessie ontstaat. Die waarschijnlijkheid is afgeleid uit een historische relatie: ongeveer een jaar vóór elk van de negen recessies die de Verenigde Staten sinds 1955 troffen, vertoonde de rentecurve een invers verloop.

Echter moeten beleggers ook rekening houden met de huidige economische omgeving waardoor dit plaatje niet meer klopt, aldus de Nationale Bank.

Zo is het risico op een hoge inflatie momenteel veel lager dan in de jaren zeventig en hebben de centrale banken volop de economie ondersteund de afgelopen jaren. Hierdoor is de lange termijnrente verder gedaald wat indirect ook de inverse rentecurve verklaart.

“Er zijn dus goede redenen om aan te nemen dat de rentecurve als indicator niet meer even betrouwbaar is als in het verleden” aldus de Nationale Bank.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws USA

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit USA

Reageer op dit artikel