USA - 30 juli 2018 - Technologie

Tech in het rood op Wall Street

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is de week met verlies begonnen, nadat de voorgaande sessies ook al dalingen opleverden.

De Dow Jones sloot 0,6 procent lager op 25.306,83 punten, de breder samengestelde S&P 500 index leverde ook 0,6 procent in op 2.802,60 punten en techbeurs Nasdaq werd zelfs 1,4 procent goedkoper op 7.630,00 punten.

“Grote technamen zijn uit de gratie”, concludeerde marktanalist David Madden van CMC Markets, wijzend op verliezen voor Netflix, Amazon en Alphabet.

Deze uitstroom uit tech-aandelen speelt volgens Madden mogelijk traditionele waarden in de kaart, daarbij wijzend op Caterpillar, dat vanmiddag met kwartaalresultaten kwam.

De Amerikaanse president Donald Trump liet tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Italiaanse premier Giuseppe Conte weten elk moment bereid te zijn om met Iran in gesprek te gaan, zonder randvoorwaarden aan deze ontmoeting te stellen.

Macro-economisch was het verder een relatief rustige dag. De aanstaande huizenverkopen bleken in juni gestegen, zo meldde de National Association of Realtors.

Verder kijkt de markt al uit naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve op woensdag en het banenrapport op vrijdag.

“De recente communicatie was glashelder. De kans op een rentestijging [woensdag] is nog geen 2 procent, maar voor de vergadering van 26 september is dat meer dan 80 procent! De aandacht zal gaan naar wat Powell zegt over de daarop volgende hikes”, aldus strategen bij KBC Vermogensbeheer.

De euro/dollar noteerde maandagavond op 1,1703. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1654 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1658 op de borden.

De september-future voor een vat ruwe olie sloot 2,1 procent hoger, ofwel 1,44 dollar, op 70,13 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange.

“Een scherpe productieverhoging in Saoedi-Arabië en andere golfstaten vertraagt, terwijl de uitvoer van Iran, Libië en Venezuela op het laagste niveau sinds januari zit”, concludeerden analisten van JBC Energy. Daarmee zit de markt grofweg op hetzelfde niveau als afgelopen april, voegden zij toe.

“Hernieuwde productieproblemen in Libië, een verdere terugval in Venezuela en opdoemende Iraanse sancties [door de VS] halen vermoedelijk meer dan 1 miljoen vaten olie per dag uit de markt”, verduidelijkte analist Tamas Varga van PVM Oil Associates.

Stijgers en dalers

Caterpillar is uiteindelijk twee procent lager gesloten. Afgelopen kwartaal maakte de fabrikant van zwaar materieel als bulldozers flink meer winst. De winst verdubbelde grofweg, terwijl de omzet met bijna een kwart opliep. Caterpillar verhoogde daarbij voor dit jaar de bandbreedte voor de aangepaste winst per aandeel van 10,25 tot 11,25 dollar naar 11,00 tot 12,00 dollar. Caterpillar ziet een “sterke vraag” en de meeste afzetmarkten verbeteren.

Chevron deed dankzij de oplopende olieprijs vandaag goede zaken met een koersstijging van 1,5 procent. Exxon Mobil leverde daarentegen 0,2 procent in.

Creditcardmaatschappijen hadden het lastig, met een verlies van krap drie procent voor American Express en ruim vier procent daling voor Visa. AmEx verhoogde zonder goede communicatie te tarieven voor buitenlandse zakelijke klanten, zo meldde The Wall Street Journal. Vooral het midden- en kleinbedrijf zou door de maatregelen worden geraakt, aldus de krant.

Apple, dat dinsdagavond de boeken opent, leverde iets meer dan een half procent in. Maar dat was nog bescheiden vergeleken met bijvoorbeeld Alphabet, het moederbedrijf van Google, dat 1,5 procent verloor en Amazon dat meer dan 2 procent prijsgaf. Netflix werd zelfs 5,7 procent goedkoper en de neergang bij Facebook zet ook nog altijd door met een koersverlies van 2,2 procent. En net als Facebook leverde Twitter ook nog eens fors is, maar liefst acht procent.

CBS noteerde maandag vijf procent in het rood. Het mediaconcern verloor vrijdag ook al 6,1 procent, na de aankondiging van een onderzoek naar het persoonlijk wangedrag van CEO Les Moonves.

T-Mobile US won 0,4 procent. Het telecombedrijf kondigde een deal met Nokia ter waarde van 3,5 miljard dollar. Door de samenwerking kan T-Mobile bouwen aan een 5G-netwerk. “We zetten alles in op 5G”, liet T-Mobile in een toelichting weten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws USA

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit USA

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.