Nederland - 26 april 2022 - Beursbrink
door STIJN

‘Centrale banken moeten kiezen voor de korte pijn’

De enige manier om de torenhoge inflatie te laten afkoelen, is door te kiezen voor de korte pijn. Met andere woorden, centrale banken moeten zo snel mogelijk de rentes hard verhogen, willen ze voorkomen dat de inflatie nog verder doorschiet. Dat is echter niet zonder risico, een recessie schuilt zo om de hoek en de financiële markten kunnen crashen.

Er is volgens investeringsbedrijf Man Group maar één manier om de torenhoge inflatie te bestrijden, en dat is aan de hand van hogere rentevoeten en een agressiever beleid. Centrale banken moeten volgens CEO Luke Ellis een versnelling hoger schakelen. Voor de Verenigde Staten zou dit geen probleem mogen zijn gezien de robuuste economische groei. Voor de eurozone is het volgens Ellis een grotere uitdaging, maar niet onoverkomelijk.

Maar Ellis twijfelt of de Federal Reserve daadwerkelijk de stap durft te zetten. Een té agressief beleid kan een recessie in de hand werken en veel leed veroorzaken op de aandelenmarkten. De consumentenprijzen zijn in maart met 8,5 procent gestegen, het hoogste niveau van de afgelopen 30 jaar. Maar er zou een vermoeden zijn dat de inflatie aan het pieken is.

The likelihood that the Fed will move really aggressively during the course of this year to push rates up high enough that it causes the pain this year, I personally really doubt.

‘Tightening’

Dat zou goed nieuws zijn, Ellis verwacht dat de inflatie naar 5 tot 6 procent zal zakken tegen eind dit jaar. Wellicht zijn centrale banken ook eerder afwachtend, hopend dat de inflatie vanzelf zal afkoelen zonder dat ze zwaar moeten ingrijpen. Hij adviseert beleggers en investeerders om hun portefeuilles voor te bereiden op een lange periode van ‘monetairy tightening’.

Bedrijfsresultaten zijn tot nu toe behoorlijk sterk gebleven dankzij de robuuste economische groei en het sterke herstel van de coronapandemie. Dat geldt echter niet voor alle bedrijven. Vooral discretionaire aandelen zoals Netflix, die onder druk komen te staan omdat consumenten meer besparen door de hoge inflatie, kunnen een bijzonder hobbelige rit tegemoet gaan.

Bronnen: Karen Gilchrist – CNBC

Foto: 401(K) 2012FlickrCC BY-SA 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.