Nederland - 20 september 2021 - Beursbrink

Sterke dollar en Amerikaanse olieproductie doen olieprijzen dalen

door STIJN

Olieprijzen daalden met meer dan 1 dollar naar 70 dollar per vat door de nieuwe twijfels en zorgen op de financiële markten, een Chinese vastgoedreus dreigt wereldwijd een domino-effect te veroorzaken. Ook de sterkere Amerikaanse dollar en de heropstart van verschillende Amerikaanse olieproducenten hebben een invloed op de oliemarkt. 

Er is een nieuw spook op de financiële markten dat beleggers en investeerders de stuipen op het lijf jaagt, namelijk China Evergrande Group. Deze vastgoedreus zit namelijk met een grote schuldenberg en de verkopen zijn aan het dalen, men vreest nu dat deze vastgoedontwikkelaar failliet zal gaan waardoor er een domino-effect wordt veroorzaakt bij financiële instellingen.

Niet alleen de aandelenmarkten gaan in het rood, ook de olieprijzen dalen omwille van de nieuwe twijfels en zorgen. De Amerikaanse dollar, dat aanschouwd als een veilige haven, steeg in waarde door het nieuws vanuit China. Uiteraard is een duurdere dollar niet zo gunstig voor olie want dat betekent dat landen met een andere valuta minder olie kunnen kopen voor hetzelfde geld.

Optimisme

Tamas Varga, oliehandelaar bij PVM, benadrukt dat het scenario omtrent China Evergrande Group en de sterkere dollar wegen op de oliemarkt. Maar hij blijft optimistisch en positief omdat hij niet verwacht dat de Chinese vastgoedreus failliet zal gaan en dus de rust zal terugkeren.

Far East stock markets and the strong dollar are affecting oil. Nonetheless, unless all hell breaks loose, the positive sentiment ought to prevail.

Daarenboven hebben de Amerikaanse oliebedrijven hun productie heropgestart na de zware storm Ida. Deze vaten keren stilaan terug naar de markten waardoor het aanbod en de olievoorraden zullen toenemen. Carsten Fritsch, analist bij Commerzbank, verwacht dat dit de olieprijzen zal drukken. Maar de consensus onder analisten blijft dat de olieprijzen op termijn zullen stijgen.

Bronnen: Alex Lawler – Reuters

Foto: Arbyreed – Flickr CC BY-NC 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.