Nederland - 2 mei 2022 - Beursbrink

Olieprijzen zweven rond de 100 dollar per vat

door STIJN

De olieprijzen zijn de afgelopen weken vrij stabiel gebleven. Sinds eind maart tot nu heeft olie geschommeld tussen 90 en 110 dollar per vat. Op het moment van schrijven noteren de prijzen rond de 100 dollar en zullen wellicht de komende periode niet meer gaan schommelen omwille van enkele factoren die spelen zoals de oorlog en de lockdowns in China.

Het is vrij rustig op de oliemarkt. De prijzen zijn nu al enkele weken niet hard meer gestegen of gedaald, in tegenstelling tot de periode eind februari – eind maart. Het effect van de oorlog in Oekraïne is lichtjes afgezwakt maar langs de andere kant zijn er de lockdowns in de Chinese grootsteden. Deze twee factoren houden de olieprijzen wat in balans.

Door de nieuwe besmettingsgolf in China, is de vraag naar olie gedaald. De economie heeft er een versnelling lager geschakeld omdat inwoners van bv. Shanghai en Peking massaal moeten thuisblijven. Dit is een fors tegengewicht voor het mindere aanbod op de oliemarkt.

Balans

Tal van Europese landen, maar ook elders ter wereld, zijn voorstander om geen Russische olie meer te kopen. Dit zou een opwaartse druk creëren voor de olieprijzen. Daarenboven is de OPEC+ niet meteen van zin om hun olieproductie te verhogen. Maar omdat er langs de Chinese kant minder vraag is, en de lockdowns wellicht niet snel zullen eindigen, blijven de olieprijzen vrij stabiel.

With both full and partial lockdowns ramping up since March, China’s economic indicators have plunged further into the red. We now expect China’s GDP to slow further in second quarter.

Yanting Zhou, hoofdeconoom bij Wood Mackenzie, verwacht een verdere groeivertraging voor de Chinese economie tijdens het huidige kwartaal. Economen verwachten dat de olieprijzen eind dit jaar gemiddeld net onder de 100 dollar zullen eindigen. De oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland, en de groeivertraging in China, zouden de prijzen in balans houden.

Bronnen: Muzaffar Rizvi – Zawya

Foto: AbsolutVision – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.