Nederland - 6 april 2022 - Beursbrink
door STIJN

Goldman Sachs verwacht hogere olieprijzen

De olieprijzen zitten nu al sinds het dieptepunt van de coronapandemie in een stijgende trend. Deze stijging duurt nu al twee jaar en is door de Russische inval in Oekraïne alleen maar in een versnelling geraakt. De afgelopen weken waren heftig maar ondertussen zijn de prijzen was afgekoeld. Goldman Sachs verwacht echter een nieuwe sterke stijging.

Begin maart stegen de olieprijzen richting 125 – 130 dollar per vat, niet het hoogste niveau allertijden maar toch dicht in de buurt. Ondertussen zijn de olieprijzen wat afgekoeld, de WTI crude noteert ronde de 103 dollar per vat, de Brent crude rond de 108 dollar. Het is een ware rollercoasterrit geweest de afgelopen weken maar volgens Goldman Sachs is het nog niet voorbij.

Hun analisten voorspellen dat de WTI en Brent crude verder zullen stijgen omwille van de Westerse sancties en het onevenwicht tussen de vraag en het aanbod van energie. Het Internationale Energieagentschap verwacht dat de wereld deze maand 3 miljoen vaten per dag zal verliezen omwille van het isolement van Rusland terwijl de vraag naar olie wel relatief hoog blijft.

Hogere prijzen

De situatie zal er niet beter op worden mocht het Westen beslissen om te stoppen met de aankoop van Russische olie en gas. In een interview met CNBC, zei Goldman Sachs analist Jeffrey Currie dat de huidige daling op de oliemarkt een goed koopmoment is voor investeerders. Hij verwacht namelijk dat olie opnieuw zal stijgen naar 135 dollar per vat dit jaar.

Bij Morgan Stanley verwachten ze ook hogere olieprijzen de komende maanden. Ze zijn echter minder ‘bullish’ dan hun collega’s en voorspellen 120 dollar per vat. Uiteraard hangt veel af van de evolutie in Oekraïne. Als Rusland oorlog blijft voeren, zijn deze voorspellingen realistisch. Maar mocht er toch een overeenkomst komen tussen Oekraïne en Rusland, kan de rust wederkeren.

Bronnen: InvestingCube

Foto: Piqsels

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.