Nederland - 4 mei 2022 - Beursbrink

Olieprijzen veren op door Europees embargo

door STIJN

De olieprijzen beleven woensdag een sterke dag met een stijging  van maar liefst 4,50 procent en meer. Daar heeft de Europese Commissie iets mee te maken, voorzitter Ursula von der Leyen heeft namelijk meegedeeld een embargo te willen plaatsen om Russische olie. Het plan is om binnen een periode van de zes maanden geen druppel meer in te voeren.

Is het dan eindelijk zover en wordt de knoop doorgehakt? Europa is van zin om zich volledig onafhankelijk te maken van Russische olie. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft een embargo voorgesteld op de import dat binnen de zes maanden in voege moet treden. Het embargo zal deel uitmaken van een pakket van zes sancties in totaal.

Von der Leyen zei ook dat ze alles in het werk zullen stellen om de impact van het embargo op de Europese economie te minimaliseren, en dat zal niet simpel zijn. Dit is haalbaar door handelsgesprekken te voeren met andere olielanden en uiteindelijk een overeenkomst te sluiten.

Forse stijging

Het embargo, in combinatie met de plannen van de OPEC+ om hun olieproductie op een laag pitje te houden, zijn voldoende om de olieprijzen hoger te duwen. De prijs voor een vat WTI is gestegen naar 107 dollar. Een vat Brent crude staat op 109,20 dollar op het moment van schrijven.

Analisten blijven ook ‘bullish’ over olie. Volgens een rapport van Reuters verwachten vijf analisten dat de Amerikaanse olievoorraden zullen dalen de komende weken en maanden. Ook dit draagt bij tot een krappere aanbodzijde en dus stijgende prijzen. Het feit dat tal van Chinese grootsteden in lockdown zijn, lijkt nog maar weinig invloed te hebben gezien de opgesomde factoren.

Bronnen: Barbara Kollmeyer – Marketwatch 

Foto: Marco Verch ProFlickrCC BY 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.