Nederland - 30 juni 2022 - Berenmarkt
door VINCE

De drie fases van een berenmarkt

Jason Yanowitz, investeerder en medeoprichter van crypto-mediabedrijf Blockworks, heeft op Twitter zijn opvatting gedeeld over welke fases een berenmarkt bevat. Hij beschrijft 3 fases, waarvan we met de huidige berenmarkt zojuist de tweede fase hebben bereikt. Volgens Jason wordt het nog een stuk erger dan dat het nu al is.

Fase 1: De ontspanning

In de eerste fase van een berenmarkt zijn volgens Jason nog heel erg de effecten van de stierenmarkt te merken. Het enthousiasme en ook de hebzucht is nog aanwezig. Het voelt dan ook eigenlijk nog niet echt als een berenmarkt.

Waarderingen dalen wel, maar voor veel dalen ze naar ‘realistische waarderingen’. Maar investeerders blijven ook gewoon investeren, en bedrijven hoeven nog geen dramatische beslissingen te nemen als het ontslaan van medewerkers en de stop op productontwikkeling te zetten.

Deze fase zijn we dus echter al gepasseerd in de huidige berenmarkt, als je het aan Yanowitz zou vragen.

Fase 2: Gedwongen capitulatie

Hier is waar we ons momenteel bevinden, en waar het ook een stuk lelijker wordt. Jason is ervan overtuigd dat de val van Luna ons in deze fase heeft gebracht.

In deze fase vallen prijzen in een spiraal omlaag. Hoe lager de prijzen, hoe luider de beren worden en ook andersom. Hierdoor worden ‘diamond hands’ gedwongen verkopers. Men verkoopt niet omdat ze willen, maar omdat ze moeten. Bij iedere kleine bounce die nog te zien is in de neerwaartse koersen, is de verkoop massaal.

Daarnaast zijn bedrijven inmiddels wel genoodzaakt om keuzes te maken over o.a. het ontslaan van medewerkers. Allemaal zaken waarmee mainstream media en cynici kunnen opbloeien, aldus Jason.

Kortom het enthousiasme wat er in de eerste fase nog was, wordt hier snel en hard vervangen met woede.

Fase 3: Bodemloze uitputting

In de laatste fase, dat ons dus nog te wachten staat, komt maximale uitputting naar voren. Op deze bodem, wordt de woede van fase 2 verruilt voor enorme stilte. Bijvoorbeeld prijzen bewegen zijwaarts of slechts licht omlaag, en er zijn geen bounces in de koersen. Anders gezegd, het is saai.

Yanowitz noemt een lijstje met gebeurtenissen/gevoelens die te ervaren zijn tijdens fase 3:

Een hele sombere tijd dus, die volgens Jason ook het moeilijkst is om te overleven. Hij raadt aan om door te gaan waar je mee bezig was, en daarin te blijven geloven. Het is wel goed om bijvoorbeeld even je computer te sluiten om te gaan wandelen, maar verlies het grote geheel niet uit het oog.

——

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.