Nederland - 7 augustus 2022 - Aandelen
door STIJN

‘Berenmarkt katalysatoren beginnen af te zwakken’

Tijdens de eerste jaarhelft zagen we vooral veel aandelen rood kleuren. De S&P 500 beleefde zijn slechtste maand sinds het jaar 1970 en er was officieel sprake van een berenmarkt. Maar volgens Evercore ISI’s Rich Ross zal de tweede jaarhelft overwegend groen kleuren omdat enkele negatieve factoren aan het verzwakken zijn.

Wordt de tweede jaarhelft aangenamer op de aandelenmarkten. Voorlopig hebben we dit jaar bijna uitsluitend rode beursdagen gehad, de S&P 500 noteert dan ook 13,50 procent lager dan begin dit jaar. Tijdens de maand juni was dit zelfs 23,50 procent, die maand was dan ook de slechtste sinds het jaar 1970. Maar vreest niet, want het ergste zou achter de rug zijn.

Dat beweert in ieder geval econoom bij Evercore ISI Rich Ross. Hij ziet voor het eerst sinds lange tijd verbetering op de markten omdat enkele ‘bear market drivers’ aan het verzwakken zijn. Met andere woorden, factoren die een negatieve impact hebben op aandelen, zijn minder relevant aan het worden en aan het verdwijnen. Hij verwacht dan ook een betere tweede jaarhelft.

For the first time in quite some time, those top-down forces, which have been the drivers, the headwinds for equities – the driver of the bear market – are starting to recede, and clearly stocks are feeding off of that coming off a powerful July.

Tweede jaarhelft

Roos noemt enkele factoren op, namelijk stijgende olieprijzen, de torenhoge inflatie en stijgende interesten op staatsobligaties. Sinds juli 2020 is het rendement op tienjarige staatsobligaties gestegen van 55 basispunten naar een piek van 3,43 procent in juni 2022. De prijs van ruwe olie bereikte dit jaar meer dan 120 dollar per vat, het hoogste niveau sinds maart 2012.

De afgelopen maand zijn deze zaken gedaald, olie noteert momenteel onder de 90 dollar per vat. Dat was ook duidelijk merkbaar aan de S&P 500, de index steeg in de maand juli met 9,2 procent. Ross is er van overtuigd dat we in een cyclische stierenmarkt zullen belanden waarbij de S&P 500 naar 4.600 punten dan stijgen en de Nasdaq 100 naar 15.000 punten.

Bronnen: Yaseen Shah – Yahoo Finance

Foto:

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.