Nederland - 1 maart 2018 - Beursbrink
door STIJN

Schakelt V.S.A. een versnelling lager in legalisering van marihuana?

De legalisering van marihuana in de Verenigde Staten van Amerika boekt vooruitgang per staat maar dat gaat niet zonder horten en stoten. Maandag besliste een federale rechter om een rechtszaak te verwerpen die het gebruik van marihuana wilt legaliseren over het gehele land. De rechtszaak liep tegen het huidige verbod, dat terug in het leven werd geroepen door het team van Donald Trump.

De rechtszaak om het verbod van marihuana aan te vechten moest worden afgewezen omdat de aanklagers geen gebruik hadden gemaakt van de administratieve procedures bij de Drug Enforcement Administration (DEA). Amerikaans district rechter Alvin Hellerstein oordeelde dat de rechtszaak niet door de rechtbank kon worden beslist.

Hellerstein voegde er aan toe dat zijn beslissing niet moet worden opgevat als een vaststelling dat marihuana geen medische toepassingen heeft in de Verenigde Staten. Hij beweert enkel dat de bevoegdheid om die beslissing te nemen bij de DEA ligt en niet bij de rechtbank.

Setback

In de ‘1970 Controlled Substances Act’ staat marihuana geclassificeerd als een ‘Schedule I’-drug, wat betekent dat het wordt beschouwd als een middel voor misbruik en niet voor medisch gebruik. Het is deze ‘act’ waar voormalig president Barack Obama een uitzondering voor heeft gemaakt.

Procureur-generaal Jeff Sessions, die deel uitmaakt van de Trump-administratie, besliste om het beleid van voormalig president Barack Obama terug te draaien en opnieuw de strijd aan te gaan met marihuana. De advocaten van de aanklagers noemen deze beslissing een doodvonnis voor patiënten die marihuana nodig hebben voor de behandeling van hun aandoeningen en ziektes.

Het blijft een gevoelig onderwerp omdat er enkele staten, waaronder Californië en Washington, zijn die het recreatief gebruik van marihuana reeds hebben goedgekeurd. En in 29 staten wordt marihuana toegelaten voor medische toepassingen om ziektes en aandoeningen te bestrijden.

Zelfs in deze staten, waar marihuana reeds is goedgekeurd, wilt de Trump-administratie hard optreden omdat ze eigenlijk strafbare feiten plegen sinds de beslissing van Jeff Sessions.

Bronnen: Reuters, NY Times

Foto: Donkey Hotey – Flickr

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.