Energy - 8 juni 2020 - Beursbrink

Rek olieprijs er wel uit

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs stijgt momenteel voornamelijk doordat de markt vooruitloopt op de feiten. Dit stelde energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO maandag in een analyse.

Afgelopen weekend kwam de OPEC+ tot een akkoord om de afgesproken productieverlaging van 9,7 miljoen vaten per dag te verlengen tot eind juli. Zonder deze verlenging zou het akkoord eind juni zijn gestopt.

Daarna zal OPEC+ de productie tot eind december nog dagelijks met 7,7 miljoen vaten drukken, en met 5,8 miljoen vaten tot eind april 2022.

“Door de sterkere productieverlaging met een maand te verlengen tot eind juli zal de markt eerder in balans zijn en kunnen voorraden verder normaliseren”, aldus Van Cleef.

Later deze maand zal worden bekeken of het productieniveau met nog eens met een maand moet worden verlengd. De volgende OPEC-vergadering staat nu gepland voor 30 november en 1 december. Op die tweede dag schuiven ook de partnerlanden aan.

Het normaliseren van de voorraden is volgens Van Cleef hard nodig. Zeker als het nog tot een tweede coronagolf komt en landen weer moeten besluiten de economie deels of zelfs volledig op slot te doen, waardoor de vraag naar olie direct weer zal dalen.

Herstel

In de afgelopen weken is de olieprijs zeer sterk hersteld. “Het prijsherstel werd gedreven door de combinatie van meer vraag naar olie als gevolg van de versoepeling van de lockdowns, de productieverlaging in de VS én de gecoördineerde productieverlaging van OPEC+”, aldus de econoom van ABN AMRO.

Een verdere stijging van de olieprijs noemt Van Cleef “ongegrond”, met uitzondering van wellicht een technisch signaal voor beleggers dat de olieprijs nog kan doorstijgen naar 50 tot 55 dollar per vat. Dit technische beeld ontbeert echter een fundamentele onderbouwing, waarschuwt de kenner.

De markt is al redelijk vooruitgelopen op het herstel van de balans tussen vraag en aanbod, vindt hij. Sterker, er zijn ook neerwaartse risico’s.

“Vooralsnog houden wij dan ook rekening met een mogelijke neerwaartse correctie op korte termijn. In de tweede helft van het jaar kan de prijs dan weer herstellen en stijgen tot prijsniveaus die zelfs nog iets hoger liggen dan die van vandaag”, schreef Van Cleef in zijn Energiemonitor.

Klik hier voor: rek olieprijs er wel uit

Een vat WTI-olie werd maandag 2,2 procent goedkoper op 38,69 dollar. Brent daalde 1,7 procent naar minder dan 42 dollar per vat.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Energy

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Energy

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments