Nederland - 8 februari 2021 - Beursbrink

OPEC+ stelt verwachtingen van vraag naar olie bij

door STIJN

De OPEC+ heeft hun verwachtingen van de vraag naar olie voor dit jaar neerwaarts bijgesteld. Initieel dachten ze dat er dagelijks 5,9 miljoen olievaten per dag zouden gaan bijkomen, nu is dat nog ‘maar’ 5,6 miljoen vaten per dag. De reden hiervoor heeft te maken met de aanhoudende coronabesmettingen en de tragere vaccinatiecampagnes.

Misschien wat minder positief nieuws voor de oliemarkt, hoewel het eigenlijk gewoon gaat over een trager herstel dan men eerst had verwacht. Maar de OPEC+ heeft hun verwachtingen van de vraag naar olie voor dit jaar neerwaarts bijgesteld. Eerst gingen ze uit van een toename van 5,9 miljoen olievaten per dag, nu denken ze eerder aan 5,6 miljoen olievaten per dag.

Amena Bakr, OPEC-correspondent bij Energy Intelligence, tweette dat de vraag naar olie vorig jaar een knauw heeft gekregen van 9,72 miljoen vaten per dag door de wereldwijde lockdowns en maatregelen. Mochten de verwachtingen van 5,6 miljoen vaten per dag uitkomen, dan heeft de vraag naar olie nog een hele weg te gaan om volledig te herstellen van de coronapandemie.

Herstel

De secretaris-generaal van de OPEC, Mohammad Barkindo, opende vandaag de bijeenkomst van de Joint Technical Committee en zei dat de vooruitzichten voor de mondiale oliemarkt en de wereldeconomie aan het verbeteren zijn, waarbij de wereldeconomie naar verwachting dit jaar met 4,4 procent zal groeien, na een krimp van 4,1 procent vorig jaar.

With the crude oil market currently switching into backwardation, we are hopeful that 2021 will be a good year for overall demand.

De olieprijs heeft echter geen last van de neerwaartse bijstelling van de OPEC+. De Brent crude is het jaar begonnen aan 47 dollar per vat en noteert nu al op 57 dollar per vat. De hoop op nog meer bruikbare vaccins en een normaal leven in de zomer, doet de olieprijzen fors stijgen.

Bronnen: Oilprice

Foto: Arbyreed – Flickr – CC BY-NC 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.