Nederland - 7 maart 2021

OPEC+ behoudt productiebeperkingen, olieprijzen stijgen

door STIJN

De olieprijzen zetten hun rally voort. Vrijdag ging de WTI crude maar liefst met 3,84 procent de hoogte in nadat de OPEC+ besliste om hun huidige productiebeperkingen in stand te houden om het prijsherstel in leven te houden. De combinatie tussen deze productiebeperkingen en het herstel van de wereldeconomie, geeft de oliemarkt een flinke duw in de rug.

De beslissing van de OPEC+ om de productiebeperkingen in stand te houden, houdt de rally op de oliemarkt in leven en joeg de prijzen omhoog. Vrijdag gingen de olieprijzen met meer dan 3 procent omhoog. De WTI crude steeg met 3,84 procent en de Brent crude met 3,93 procent.

Tijdens een bijeenkomst beslisten de leden van de OPEC+ om de lage productieniveaus nog aan te houden tot april. Dankzij deze inspanningen wordt het olieaanbod onder controle gehouden waardoor het evenwicht tussen vraag en aanbod beter in balans is. Ryan Fitzmaurice, strateeg bij Rabobank, merkte op dat de Saudi’s beseffen dat ze het momentum in leven moeten houden.

The Saudis shrewdly recognized that in order to maintain the recent upward price momentum and speculative buying interest in oil futures, they needed to ‘feed the bull.’

Vraag en aanbod

Het akkoord wordt gezien als een overwinning voor Saudi-Arabië omdat zij grote voorstander zijn van lagere productieniveaus, in tegenstelling tot Rusland en Kazachstan. Op 1 april is er een nieuwe bijeenkomst om te bespreken wat ze zullen doen voor de maand mei. Bill O’Grady, vicevoorzitter bij Confluence Investment Management, vreest echter voor de reactie van de USA.

The longer prices stay up, the greater the likelihood we will eventually see a supply response from the U.S. But, it’s not going to be as immediate as it would have been in the past.

Verschillende analisten verwachten wel dat de olieprijzen gerust nog zullen doorstijgen. Zakenbank Goldman Sachs zegt nu al enkele weken dat de olieprijzen naar 75 dollar per vat kunnen stijgen gezien de positieve vooruitzichten omtrent vaccinaties en de wereldeconomie.

Bronnen: Bloomberg

Foto: AdmiralFox – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.