Nederland - 8 juli 2021 - Beursbrink

Nieuwe coronagolf groot risico voor herstel wereldeconomie

door STIJN

Het grootste gevaar voor het herstel van de wereldeconomie blijft een nieuwe coronauitbraak. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) benadrukt dat het cruciaal is dat de vaccinatiecampagnes wereldwijd een extra versnelling hoger schakelen. Bij een nieuwe golf wordt een deel van de progressie teniet gedaan.

Het herstel van de wereldeconomie is goed op weg. Met economieën zoals die in de Verenigde Staten en Europa die sterke signalen vertonen, lijkt alle gevaar geweken te zijn. Echter waarschuwt de OESO dat een nieuwe coronagolf roet in het eten dreigt te gooien. Dat is en blijft nog altijd het grootste risico voor de wereldeconomie. Ze benadrukken het belang van vaccineren.

We must do what we can to get as many people as we can, all around the world, vaccinated. There is a particular responsibility for developed economies and it’s not just a matter of charity or benevolence, it’s actually a matter of self interest both in terms of making sure we keep our populations safe … and also to ensure the economic recovery can be sustained.

Race tegen de klok

Mathias Cormann, secretaris-generaal bij de OESO, zei tijdens zijn interview met CNBC dat het een race is tussen zoveel mogelijk mensen vaccineren en het risico van nieuwe varianten die de bovenhand nemen. En dan is er ook nog het risico dat nieuwe varianten resistent zijn tegen de huidige vaccins. Het is volgens Cormann een ware race tegen de klok.

There is a race on between getting as many people vaccinated all around the world including and in particular in developing economies and the risk of new variants appearing, and variants that may be resistant to the vaccines currently available.

Ook Bruno Le Maire, Frans minister van Financiën, deelt de bezorgdheid inzake de deltavariant en het herstel van de wereldeconomie. Woensdag raadde de Wereld Gezondheidsorganisatie de ontwikkelde economieën aan om vaccins te doneren aan de armere landen.

Bedrijfsbelasting

Naast COVID-19 is een globale minimumbelasting ook prioriteit van verschillende overheden wereldwijd. In juni gingen de 7 ministers van Financiën van de G7 akkoord met het voorstel van de Verenigde Staten om globaal een minimum bedrijfsbelasting van 15 procent te hanteren.

Er zouden reeds 130 landen akkoord zijn om deze belasting in het leven te roepen, dat maakt ongeveer 90 procent van het wereldwijde bbp. Met andere woorden, er is een bijzonder groot draagvlak voor deze belasting. Het is nu een kwestie van dit te concretiseren.

Bronnen: CNBC

Foto: Tayeb MEZAHDIAPixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.