Nederland - 7 september 2021 - Beursbrink

Profiteert olie van deze katalysatoren in de herfst?

door STIJN

De oliemarkt heeft er twee lastige maanden op zitten. De prijzen evolueerden lichtjes naar beneden en wisten met moeite recht te krabbelen. Toch belooft het een gunstige herfst te worden voor de oliemarkt dankzij enkele katalysatoren. Enerzijds het herstel van de Chinese economie, anderzijds meer evenwicht tussen vraag en aanbod.

Hoe gaan de komende maanden er uitzien op de oliemarkt? Als we afgaan op de voorbije maanden, ziet het er niet veelbelovend uit. Echter zijn er enkele katalysatoren die de olieprijzen kunnen ondersteunen, zoals bijvoorbeeld de OPEC+ die niets wijzigen aan hun productiebeleid, een mogelijk herstel van de Chinese economie en meer evenwicht tussen vraag en aanbod.

Dat de OPEC+ de productieverhoging van 400.000 vaten per dag niet verder verhoogt, is voor de oliemarkt al heel wat. Hierdoor neemt het aanbod niet toe en dat is gunstig vermits de vraag naar olie gestaag aan het toenemen is. Voeg daar het herstel van de Chinese economie aan toen en je hebt een goede combinatie die de olieprijzen een sterke ondersteuning bieden.

Hoewel de Chinese economische data een tijdje geleden teleurstelde, lijkt het herstel opnieuw te versnellen zo blijkt uit de meest recente gegevens. Analisten merken op dat China meer olie aan het importeren is dan pakweg een maand geleden. Dit heeft een rechtstreekse impact op de wereldwijde vraag naar olie. Kortom, langs de vraagzijde begint het er beter uit te zien.

Aanbod

Langs de aanbodzijde zou het ook gaan verbeteren, aldus Bank of America-strateeg Francisco Blanch. Hij voorspelt dat olie naar 100 dollar per vat zal stijgen dit jaar omwille van de ‘pent-up demand’ die zal blijven toenemen en een nakende ‘supply crunch’ die het logische gevolg zal zijn.

Volgens Rystad zijn de olie- en gasreserves door de zogenaamde Big Oil-maatschappijen, namelijk ExxonMobil, BP Plc., Shell, Chevron, Total en Eni SpA allemaal aan het dalen, omdat de geproduceerde volumes niet volledig worden vervangen door nieuwe ontdekkingen.

Bronnen: Alex KimaniOilprice

Foto: Pxfuel

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.