Nederland - 23 juni 2023 - Aandelen
door STIJN

Europese renteverhogingen hebben impact

De bedrijfsactiviteiten in de eurozone zijn deze maand gedaald, het strenge rentebeleid van de Europese Centrale Bank zorgt ervoor dat gezinnen en bedrijven minder geld lenen en in de economie pompen. Zowel Duitsland als Frankrijk, de groeimotoren van de eurozone, zijn aan het worstelen.

Voorlopige gegevens die op vrijdag werden gepubliceerd, tonen aan dat de groei van de bedrijfsactiviteiten in Europa aan het vertragen zijn. De samengestelde PMI voor de eurozone zakte in juni naar 50,3 ten opzichte van de 52,8 punten van de voorgaande maand en voldeed dus niet aan de verwachting van analisten van 52,5. Een indexwaarde boven de 50 betekent groei, terwijl een waarde onder de 50 een krimp aangeeft.

Chris Williamson, hoofdeconoom bij S&P Global Market Intelligence, zei bezorgd te zijn over de cijfers en wijst met de vinger naar de hogere rentetarieven en de blijvend hoge consumentenprijzen. De combinatie is nefast voor de economie en kan een recessie in de hand werken.

Duitsland en Frankrijk

Duitsland, de grootste economie van Europa, kende ook een vertraging. De Duitse PMI daalde van 53,9 in mei naar 50,8 punten in juni. Claus Vistesen, hoofdeconoom bij Pantheon Macroeconomics, verklaarde dat deze gegevens overeenkwamen met hun verwachting van een gematigde bbp-groei in Duitsland tijdens Q2 en Q3, na een technische recessie in Q1.

De Franse economie had ook te maken met een soortgelijk scenario, waarbij de samengestelde PMI in juni daalde van 51,2 naar 47,3 punten in mei, voornamelijk als gevolg van de zwakte in de dienstensector.

Het loopt dus niet bepaald lekker in de eurozone. De grote economieën van de regio laten het afweten en nemen de rest op sleeptouw naar een tragere groei. De vraag is echter of de Europese Centrale Bank de rentes nog verder gaat verhogen of het voorbeeld volgt van de Fed en op de pauzeknop duwt.

Bronnen: Silvia Amaro – CNBC

Foto: ECB – Flickr – CC BY-NC-ND 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.