Nederland - 16 maart 2022 - Beursbrink

Olieprijzen dalen door grotere voorraden

door STIJN

Enkele dagen geleden tikte de olieprijzen de 130 dollar per vat aan. Ondertussen is de oliemarkt wat afgekoeld, een vat WTI crude gaat over de toonbank voor 96 dollar. Deze sterke daling zou te maken met verschillende factoren, waarvan een grotere olievoorraad wellicht de oorzaak is. Ook de vlottere vredesgesprekken hebben een invloed.

Wat een ommekeer op de oliemarkt. Nog niet zo lang geleden zagen we dagelijkse stijgingen van 6 procent richting 130 – 140 dollar per vat. Ondertussen is de situatie op de oliemarkt afgekoeld. De WTI crude noteert momenteel aan 96 dollar per vat. De reden waarom de olieprijzen aan het dalen zijn, komt vanuit verschillende hoeken. Een belangrijke factor zijn de olievoorraden.

Sinds 9 maart zijn de olieprijzen aan het dalen maar de meest recente daling zou veroorzaakt worden door een verrassend grotere olievoorraad in de Verenigde Staten. Volgens de American Petroleum Institute (API) is de voorraad deze week toegenomen tot 3.754 miljoen vaten, dat is een flink pak meer dan de 1.867 miljoen vaten die analisten hadden voorspeld.

De Amerikaanse olieproductie is de afgelopen vijf weken gestagneerd naar 11,6 miljoen vaten per dag. Dat is 1,5 miljoen vaten per dag lager dan het niveau van voor de coronapandemie. Dinsdag daalde WTI crude met 6,37 procent richting 96 dollar per vat. De Brent crude daalde met 6,36 procent naar 100 dollar per vat. Gemiddeld is olie 25,5 dollar per vat gezakt op een week tijd.

Bronnen: Julianne Geiger – Oilprice.com

Foto: Max Pixel

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.