Nederland - 21 maart 2022 - Beursbrink

Olieprijzen opnieuw sterk omhoog

door STIJN

De olieprijzen veren alweer op door vernieuwde vrees en angst nadat de gesprekken tussen Rusland en Oekraïne op niets zijn uitgedraaid afgelopen weekend. WTI en Brent crude zijn maandagochtend 4 procent hoger gegaan. Daarboven heeft het Internationale Energieagentschap ook al opgeroepen om de vraag naar olie in te perken.

Het lijkt weer hard te gaan voor olie deze week. De olieprijzen zijn de beursweek alvast bijzonder volatiel gestart met een stijging van +4 procent. Afgelopen weekend waren en gesprekken tussen Rusland en Oekraïne over de oorlog en wat er nodig is om tot een oplossing te komen. Het gesprek was niet vruchtbaar waardoor investeerders opnieuw angstig werden.

De WTI crude is opnieuw gestegen naar 109 dollar, oftewel een stijgingvan 4,42 procent om het moment van schrijven. De internationale tegenhanger, de Brent crude, staat 4 procent hoger op 112 dollar per vat. De afgelopen weken waren zeer bewegelijk op de oliemarkt met sterke stijgingen en dalingen. Vorige week waren de prijzen namelijk 20 procent gedaald tot onder de 100 dollar.

Vraag en aanbod

Brian Martin, analist bij ANZ Research, wijst met de vinger naar de mislukte vredesgesprekken van het afgelopen weekend. Men hoopte in ieder geval op een vooruitgang maar daar was geen sprake van. Dit doet vrezen dat de oorlog nog langer zal blijven aanslepen en mogelijks escaleren.

The breakdown of peace talks between Russia and Ukraine saw crude oil prices extend their rebound on Friday. However, it failed to offset the losses earlier in the week, with Brent crude ending down more than 4%.

Aan de aanbodzijde is het scenario ook niet bepaald gunstig. Tal van OPEC-leden krijgen het niet voor elkaar om hun productieniveau’s op te krikken naar de opgelegde quota. Het Internationale Energieagentschap vreest voor een krap aanbod en heeft zelfs voorgesteld dat werknnemers in Westerse landen zoveel mogelijk van thuis uit werken om de vraag naar olie te verlagen.

Bronnen: Weizhen Tan – CNBC

Foto: Marco Verch ProFlickrCC BY 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.