Nederland - 6 februari 2023 - Beursbrink
door STIJN

‘Oliemarkt krijgt productieproblemen in 2024’

De olieprijzen noteren momenteel rond de 75 dollar per vat. Maar Goldman Sachs voorspelt dat de olieprijzen dit jaar boven de 100 dollar per vat zullen stijgen en in 2024 met een groot aanbodprobleem te maken kunnen krijgen vanwege het gebrek aan reserveproductiecapaciteit.

De daling van de Russische olie-export als gevolg van de Westerse sancties en het verwachte herstel van de Chinese vraag naar olie nu het land zijn strenge coronamaatregelen versoepelt, zullen belangirjke factoren zijn die bijdragen aan de stijging van de olieprijzen.

Jeff Currie, analist bij Goldman Sachs, zei dat het gebrek aan investeringen in de industrie om aan de stijgende vraag te voldoen, de prijzen ook zal doen stijgen. Tegen mei zullen de oliemarkten naar verwachting omslaan naar een tekort op de aanbodzijde, wat het grootste deel van de wereldwijde reservevoorraden van de producenten zou kunnen doen slinken.

The commodity super cycle is a sequence of price spikes with each high higher and each low higher.

Vooruitzichten

De olieprijzen zijn de afgelopen jaren bijzonder volatiel geweest, met prijzen die onder de 20 dollar daalden tijdens de coronapandemie en bijna tot 130 dollar stegen na de Russische invasie van Oekraïne.

Goldman voorspelt dat de OPEC+ de productiebeperkingen zal versoepelen en ernaar streeft de productie later dit jaar te verhogen. Een OPEC+ markttoezichtcomité heeft onlangs aanbevolen dat de groep de olieproductie ongewijzigd laat. Jeff Currie gelooft dat de wereld op dit moment nog steeds in evenwicht is met een overschot omdat China nog niet volledig hersteld is.

Right now, we’re still balanced to a surplus because China has still yet to fully rebound,” Currie said. Capacity is likely to become a problem later this year when demand outstrips supply.

Bronnen: Anthony Di Paola – Yahoo Finance

Foto: Jernej Furman – FlickrCC BY 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.