Nederland - 3 maart 2023 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

Pfizer wil Seagen overnemen; aandelen interessant?

Er is mogelijk een nieuwe miljardenovername op komst in de farmasector. Farmareus Pfizer is op zoek naar nieuwe inkomsten, nu de verkoop van covid-vaccins zijn piek voorbij is en enkele van haar patenten weldra afloopt. Daarom zou Pfizer biotechbedrijf Seagen voor een miljardensom willen overnemen.

Met de deal zou volgens analisten $30 tot $40 miljard gemoeid kunnen zijn. In dit artikel bespreken we of een deal een positief of negatief effect kan hebben op de aandelen van de respectievelijke bedrijven.

Overnamegesprekken

In de zomer was Seagen nog in gesprek met Merck, een andere farmareus, om overgenomen te worden. Deze deal sprong uiteindelijk af omdat beide partijen het niet eens konden worden over de prijs. Nu is het dus de beurt aan Pfizer.

Het aandeel van Seagen reageerde alvast positief op het nieuws, zoals de onderstaande grafiek aantoont. Hoewel Pfizer nog geen officieel bod uitbracht, schoot het aandeel van Seagen 13% hoger. Hierdoor bedraagt de marktwaarde van het bedrijf nu zo’n $33 miljard. De kans is groot dat het bedrijf hierop nog een premie vraagt, waardoor de totale som volgens analisten kan oplopen tot $40 miljard.

Het aandeel van Pfizer reageerde in de omgekeerde richting. Sinds het nieuws bekend raakte, daalde het aandeel van Pfizer met zo’n 5%. Deze reactie zien we vaak bij bedrijven die een ander bedrijf overnemen. Beleggers maken zich zorgen dat Pfizer mogelijk te veel gaat betalen voor Seagen. Een overname is ook steeds risicovol en het is onduidelijk of deze het gewenste effect zal hebben.

Is het interessant om aandelen Pfizer of Seagen aan te kopen?

De grootste winnaar op korte termijn is volgens onderzoek steeds het bedrijf dat overgenomen wordt. De aandeelhouders krijgen immers meestal een mooie premie bovenop de beurskoers betaald. Het risico bestaat erin dat de deal alsnog niet doorgaat. In dit geval zal de koers opnieuw dalen naar haar oorspronkelijke niveau, en mogelijk zelfs lager, zoals we zagen na de afgesprongen deal met Merk.

Voor Pfizer zou de overname betekenen dat het bedrijf zijn pijplijn uitbreidt in anticipatie op de afloop van verschillende patenten. Een deal is echter nog verre van een uitgemaakte zaak, dus beleggers kunnen best nog niet te snel juichen.

Andy Hsieh, analist van William Blair, stelt:

Wij waarschuwen beleggers om niet té positief te reageren op het nieuws.

Kopen wij Pfizer of Seagen?

Zowel Pfizer als Seagen zijn zeer interessante bedrijven. Het kan voor beleggers dan ook interessant zijn om deze aandelen en de ontwikkelingen in de mogelijke overname te volgen.

Bij BeursBrink volgen we de biotech bedrijven alleen niet. Wel volgen we een selectie van andere bedrijven in ons Biotech Ebook. In dit ebook onthullen we fantastische kooptips die samen goed zijn voor een miljardenkans waar nog maar weinig beleggers vanaf weten.

Bron: Barron’s
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.