Dividend - 10 januari 2023 - Aandelen
door RAJA SPEET

3 ‘screaming buy’ dividendaandelen voor januari

De berenmarkt heeft in 2022 aandelen over de gehele linie doen laten dalen. Het kan daarom een mooi moment zijn om koopjes in de markt te doen. Met name goedkope dividendaandelen. Deze aandelen zijn de basis om slapend rijk te worden, omdat ze een passiefinkomen opleveren.

In dit artikel daarom drie aandelen die je voor de langere termijn vast kan houden en een mooi passiefinkomen betalen.

#1 AbbVie (ABBV)

  • Marktwaarde: 286 miljard dollar
  • Dividendrendement: 3,66%

AbbVie is een grote farmaceut. Het bedrijf moet het dus hebben van de verkoop van medicijnen. Iets waar mensen niet snel op zullen bezuinigen (recessieproof) en een sector die kan profiteren van de steeds meer vergrijzende bevolking.

De farmaceut verkocht in de afgelopen 12 maanden voor 57,8 miljard dollar en verwacht groei. In 2025 moet de omzet met 15 miljard zijn gestegen door twee nieuwe medicijnen, genaamd Skyrizi en Rinvoq. Hiernaast worden nog zeven andere medicijnen getest in 2023. De potentiële omzet kan daarom nog veel hoger.

Wat Abbvie interessant maakt, is dat het management aan de beleggers denkt. Het is niet vies van eigen aandelen in te kopen. Daarnaast betaald het een dividendrendement van dik 3,6% per jaar. De cash voor dividend is in de laatste vijf jaar overigens met 108,5% gestegen. Daarom sluiten we niet uit dat je op ABBV aandelen in de toekomst een nog veel hoger passiefinkomen zal ontvangen.

#2 Innovative Industrial Properties (IIPR)

  • Marktwaarde: 3 miljard dollar
  • Dividendrendement: 7,09%

Innovative Industrial Properties is een vastgoedspeler (een REIT) in de cannabissector. Het verhuurt faciliteiten om marihuana te verbouwen. Volgens het onderzoeksbureau Street Advisory Group moet de markt voor medische marihuana met een kleine 100% groeien tot 2026. We spreken dan over een totale omvang van 26,9 miljard dollar.

Vandaag de dag heeft Innovative Industrial Properties 111 panden en genereerde daarmee 226,5 miljoen dollar in het afgelopen jaar. De huurovereenkomsten hebben een lange looptijd van meestal 15 tot 20 jaar. De inkomsten zijn daarom relatief zeker.

Net als AbbVie denkt deze REIT aan z’n aandeelhouders. Veel dividendverhogingen; in de afgelopen 3 jaar stegen uitkeringen +80%. Dat maakt het dividendrendement momenteel +7%.

#3 Pfizer (PFE)

  • Marktwaarde: 272 miljard dollar
  • Dividendrendement: 3,39%

Pfizer zal de meeste mensen bekend doen klinken. Het bedrijf is een van de leiders in de farmaceutische industrie en zal deze positie in de nabije toekomst waarschijnlijk vasthouden.

Verschillende analisten op Wall Street verwachten dat de farmaceut in 2022 100 miljard dollar heeft omgezet. Met enkele nieuwe medicijnen in de pijplijn moet dat tot 2030 met 20 miljard stijgen. Ook zouden de verkopen met 25 miljard dollar moeten groeien middels overnames. Die overnames kan Pfizer doen omdat het op de balans 36,1 miljard dollar aan cash heeft.

Dankzij deze cash kan het ook beleggers belonen. Het dividendrendement staat nu op 3,2% per jaar. Dividenduitkeringen zullen waarschijnlijk blijven stijgen, omdat dit in de afgelopen 10 jaar ook het geval was. Over deze periode steeg de dividenduitbetaling met 70,8%.

Zouden we Pfizer of AbbVie nu kopen?

Beide bedrijven zien er interessant uit. Maar voordat je overweegt Pfizer of AbbVie te kopen, zou je eens kunnen kijken naar onze dividendaandelen.

In het Dividend Rapport volgen onze analisten 18 dividendaandelen. Pfizer en AbbVie zitten daar niet bij.

Bron: Fool.com

Foto: iStock

——

Lees ook deze artikelen:


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Dividend

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Dividend

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.