Europa - 1 oktober 2019 - Aandelen

Onderliggend inflatiebeeld zorgwekkend voor ECB

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De inflatiecijfers uit de eurozone die dinsdag verschenen, komen voor de Europese Centrale Bank niet als een verrassing, maar het onderliggende beeld blijft zorgwekkend. Dit concludeerde econoom Bert Colijn van ING in een analyse.

In september kwam de inflatie in de eurozone uit op 0,9 procent, van 1,0 procent een maand eerder. De kerninflatie, die door de ECB als graadmeter wordt genomen, verbeterde licht, van 0,9 naar 1,0 procent.

Toch blijft het algemene beeld voor de onderliggende inflatie volgens Colijn mat, iets dat deels te maken heeft met de zorgen over een mogelijke recessie. De producentenprijzen in de eurozone ontwikkelen zich bovendien onder de maat, voegde Colijn toe, en ook de verwachtingen voor de verkoopprijzen van bedrijven zijn in de afgelopen maanden verslechterd.

“Energieprijzen zullen de inflatie de komende maanden wel een impuls geven, maar dat zal niet resulteren in een duurzame beweging richting de 2 procent die de ECB ambieert”, verwacht Colijn.

De stimuleringsmaatregelen die de ECB recent bekendmaakte, moeten dan ook flinke impact hebben, wil de kerninflatie in 2020 het huidige niveau van rond de 1 procent los laten en verder oplopen.

“Gebeurt dat niet, dan zal de ECB de eigen verwachtingen voor de kerninflatie opnieuw moeten verlagen”, aldus de econoom van ING.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.