Nederland - 10 februari 2022 - Beursbrink

Europese Commissie verwacht hogere inflatie de komende maanden

door STIJN

De Europese Commissie heeft donderdag de verwachtingen omtrent de inflatie voor dit jaar verhoogd. Maar men verwacht wel dat de inflatie zal afkoelen tot onder het inflatiedoel van 2 procent in 2023. De situatie tussen Rusland en Oekraïne kan de inflatie nog hoger doen oplopen dit jaar. Dit blijft een grote onzekerheid voor de Europese economie.

De inflatie in de eurozone gaat de komende maanden nog toenemen, meer dan men eerst had voorspeld. De Europese Commissie heeft donderdag hun prognose aangepast en verwacht dat de consumentenprijzen zullen gaan toenemen. Pas in 2023 verwachten ze dat de inflatie uiteindelijk zal afkoelen rond het inflatiedoel van 2 procent van de Europese Centrale Bank.

Concreet verwacht men dat de inflatie zal stijgen naar 3,5 procent dit jaar. In november vorig jaar was men nog voorzichtig en dacht men aan een inflatie van 2,2 procent. Dit zorgt voor spanning bij de Europese Centrale Bank omdat er gediscussieerd wordt over het actieplan. Moet de ECB hun monetair beleid normaliseren of zal de inflatie vanzelf gaan dalen eind dit jaar?

Factoren

Joachim Nagel, gouverneur van de Bundesbank, is één van de centrale bankiers die vindt dat de Europese Centrale Bank de rentes moet verhogen. Maar daar denken ze bij de centrale bank anders over vermits ze verwachten dat de inflatoire druk zal afnemen door allerlei factoren.

As the pressures from supply constraints and high energy prices fade, inflation is expected to decline to 2.1% in the final quarter of the year, before moving below the European Central Bank’s 2% target throughout 2023.

Maar er is één grote onzekerheid, namelijk de spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Mocht de situatie escaleren, en er allerlei sancties worden opgelegd, dan bestaat de kans dat Rusland de gastoevoer naar Europa zal manipuleren met hogere gasprijzen tot gevolg. Dit zou gaan resulteren in een verdere stijging van de inflatie waarbij de voorspellingen zullen verbleken.

Bronnen: Silvia Amaro – CNBC

Foto: Maxpixel – CC0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.