Nederland - 15 december 2021 - Beursbrink

Britse inflatie naar hoogste niveau in 10 jaar

door STIJN

Het lijkt uit de hand te lopen, de situatie omtrent de inflatie. Wereldwijd zitten de consumentenprijzen in een stijgende trend, alsook in het Verenigde Koninkrijk. Hier is de inflatie gestegen naar het hoogste niveau van de afgelopen 10 jaar. In november stond de inflatie 5,1 procent hoger in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Uitzichtloos, zo kan je het gerust noemen. De inflatie blijft maar stijgen, overal ter wereld. In de Verenigde Staten, in Europa en in het Verenigd Koninkrijk. Centrale banken hebben lang volgehouden dat de hoge inflatie slechts van tijdelijke aard is, echter komt men hier op terug en lijken we nog wel eventjes vast te zitten aan de stijgende inflatie.

In het Vereningd Koninkrijk is de inflatie gestegen naar het hoogste niveau van de afgelopen 10 jaar. In november bedroeg de inflatie 5,1 procent komende van 4,2 procent in oktober. Economen hadden ‘slechts’ een inflatie verwacht van 4,7 procent. De Bank of England had dit scenario pas verwacht in de lente van 2022 met een afkoeling naar 2 procent tegen het einde van 2023.

Monetair beleid

De kerninflatie, dus exclusief voeding, energie en tabak, is met 4 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is 0,3 procent meer dan de verwachtingen. De Bank of England komt donderdag samen om de situatie te bespreken en te beslissen of het noodzakelijk is om het monetaire beleid te wijzigen. Niet zo evident gezien omikron zich aan het verspreiden is.

In november verraste de BoE door de rentes op een historisch laag niveau te houden, dit hadden de markten niet verwacht. Marktkenners verwachten deze week ook geen wijzigingen. Met andere woorden, de Bank of England gaat vermoedelijk de rentes nog altijd niet verhogen hoewel de druk op de centrale bank steeds groter en groter wordt gezien de omstandigheden.

Unfortunately for consumers, peak inflation may still be a few months off. Today’s CPI data only serves to increase the pressure on the Bank of England to raise interest rates at its MPC meeting tomorrow.

Bronnen: Elliot Smith – CNBC

Foto: PublicDomainPictures – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.