Nederland - 28 april 2023 - beleggen
door STIJN

‘ECB gaat tempo renteverhogingen verlagen’

Volgens een enquête van Bloomberg verwachten analisten dat de ECB het tempo van de renteverhogingen de komende maanden gaat verlagen. Ze verwachten nog enkele renteverhogingen met 25 basispunten, om vervolgens vanaf de maand oktober opnieuw de rentes te verlagen.

Welke koers gaat de Europese Centrale Bank varen? Volgens een enquête van Bloomberg verwachten analisten dat er na de beslissing op 4 mei, nog eens twee renteverhogingen zullen komen van elk 25 basispunten. Daarna, in de maand oktober, verwachten ze dat de ECB de rentes opnieuw gaat verlagen.

De rente zal volgens de analisten dus pieken op 3,75 procent in juli. Bestuurslid en hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank Philip Lane verwacht volgende donderdag 4 mei een renteverhoging, maar benadrukt dat gegevens omtrent de Europese economie en de inflatie zullen bepalen of er verhoogd zal worden met 25 of 50 basispunten.

“The biggest challenge for the ECB will be deciding between a 25 basis-point and 50 basis-point rate hike, as well as on appropriate communication going forward.”

25 of 50 basispunten?

Er wordt veel gespeculeerd of de rente naar 3,50 of 3,75 procent zal worden verhoogd. De beleidsmakers van de ECB houden hun lippen stijf op elkaar. Economen van Bloomberg verwachten dat de rente zal pieken op 3,50 procent in juni, maar dat een ongunstige inflatie de centrale bank kan dwingen om de rentes een laatste keer met 25 basispunten te verhogen tot 3,75 procent.

Andrzej Szczepaniak, econoom bij Nomura, is minder optimistisch en benadrukt dat de Europese economie robuuster is dan verwacht. Hij voorspelt dat de ECB de rentes nog twee keer met 50 basispunten zal verhogen om tot een piek van 4,25 procent te komen in juli. Het is volgens hem niet het moment voor de centrale bank om een stap terug te zetten.

Bronnen: Jada Randow & Harumi Ichikura – Yahoo Finance

Foto: Peter Linke – FlickrCC0 1.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.