Americas - 29 augustus 2019 - Aandelen
door RAJA SPEET

Michael Burry: we zitten in een ETF-bubbel

Michael Burry, de man van één miljard die de huizencrisis correct voorspelde, doet nu een nieuwe voorspelling. Volgens Burry is er nu een bubbel in passief beleggen, oftewel beleggen in Exchange Traded Funds (ETF’s). Toch hoef je als belegger niet weg te blijven van de beurs, want de ETF-bubbel maakt kleinere bedrijven heel interessant.

De bubbel in passief beleggen met ETF’s en ook indexfondsen heeft kleinere bedrijven met waarde wereldwijd verweesd. Omdat er onder fondsbeheerders een trend is ontstaan die zich alleen op heel grote bedrijven richt.

Momenteel is het dus populair om in ETF’s of brede indexen te beleggen. Dat is begrijpelijk, want hiermee spreid je in een koop je risico over een hele groep aandelen. Deze manier van beleggen kan heel comfortabel zijn, omdat je je niet druk hoeft te maken om de prestaties van één bedrijf.

Alleen nu is de ETF-manier heel populair. Zelfs zo populair dat er een bubbel in is ontstaan volgens Burry, en bubbels knappen. Is het dan nog zo’n goed idee om in populaire ETF’s en indexen te beleggen?

Meer kenners maken zich zorgen over de trend

Burry is niet de enige die zorgen heeft over de trend in passief beleggen. Veel marktkenners delen de mening dat te veel geld naar passief beheerde fondsen vloeit. Toch is Burry een van de weinigen die het een bubbel noemt.

Om je een idee te geven van de omvang van de trend: een onderzoek gepubliceerd in juni toonde aan dat de drie grootste indexfondsbeheerders samen 1,8 biljoen dollar beheren. Ze zouden daarmee een derde van al het stemrecht in de S&P 500 bedrijven hebben.

Alleen waarom zou dat slecht zijn? Volgens verschillende marktkenners brengt de grote concentratie van kapitaal een groot risico met zich mee: het zal voor hevigere correcties zorgen.

Toch sprak de laatste correctie in december 2018 in het voordeel van de indexfondsen. Hoewel het een hevige correctie was, doorstonden ETF’s de selloff, waarna beurskoersen in de maanden daarna weer groen kleurden.

Het grote gevaar van ETF-aandelen

De meningen verschillen dus of we in een ETF-bubbel zitten of niet. Wel is het zo dat aandelen die in populaire ETF’s zitten profiteren van de trend. Of beter gezegd, al flink hebben geprofiteerd. Zo legden onze collega’s van Value Jagers onlangs uit:

Het grootste gevaar van ETF’s is dat er steeds meer geld vloeit naar een klein groepje aandelen. Hierdoor stijgt de marktkapitalisatie van deze aandelen waardoor hun gewicht in de indexen toeneemt. ETF’s volgen indexen en moeten deze aandelen kopen.

Het gevolg hiervan is dat er nog meer geld naar de ETF-aandelen vloeit, en ga zo maar verder. Het resultaat: er wordt niet meer belegd op basis van fundamenten, maar op basis van geldstromen naar ETF’s.

Hoe profiteer je wel van de ETF bubbel?

Voor Burry is het heel simpel: beleg in smallcaps. En dat doet hij met zijn fonds, Scion Asset Management. Onlangs gaf hij zelfs enkele namen prijs: GameStop Corp en Tailored Brands.

Maar Burry gaat verder dan dat. Hij neemt een activistische houding aan, om de trend naar populaire ETF’s te keren en mensen het belang van smallcaps in te laten zien. Burry zei onlangs:

Er moet een kritische massa van kleinere, waardezoekende managers zijn, zoals ik.

Bij BeursBrink ben je daarvoor op de goede plek. Want wij baseren ons onderzoek volledig op smallcaps. Dat doen we over de hele wereld: Azië, Europa en Amerika. Daarnaast laten we ons oog ook vallen op kleine bedrijven in nieuwe en ondergewaardeerde sectoren. Dat lees je in onze e-books.

Bron: MarketWatch

Foto: AdobeStock

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.