VIP ACTIE

Word een VIP!
Nederland - 12 juli 2019 - Azië

Met deze stimulerende maatregelen zal China zijn groei vasthouden, zegt adviseur

door RAJA SPEET

China zal zijn belastingstelsel hervormen om de negatieve effecten van de handelsoorlog te overkomen. De hervormingen zullen de Chinese economie 290 miljard dollar opleveren en helpen om het groeitempo vast te houden.

Tenminste als we Liu Shangxi mogen geloven. Hij is een van de meest vooraanstaande overheidsonderzoekers in China. Zo is hij voorzitter van een denktank die de overheid voorziet van advies over het fiscale beleid.

Shanxi stelt dat het nieuwe stimuleringspakket van een andere aard zal zijn als de vorige. Enkele weken na de val van Lehman Brothers kondigde de Chinese economie grote voordelen aan voor de productiesector. Shanxi zei:

We zullen niet nog een gigantisch stimuleringsprogramma introduceren. Want nu worden we met een ander probleem geconfronteerd. Consumenten vragen om groenere, gezondere en betere goederen. Maar deze kunnen ze niet vinden in de markt. Het is een ander probleem als in 2008.

Belastingverlaging is de uitkomst

Shanxi geeft aan dat de maatregelen in 2008 meer dan nodig waren. Maar er zaten ook negatieve gevolgen aan. Zo vervolgde de adviseur:

Hoewel het stimuleringsprogramma in 2008 noodzakelijk was, moeten we toegeven dat het overproductie en goederen van lage kwaliteit veroorzaakte.

Nu zal de Chinese overheid geen geld in de economie pompen. Maar juist de lasten voor Chinese bedrijven en consumenten verlichten. Shanxi voegde toe:

We zullen voornamelijk belastingverlaging gebruiken, op een geschat volume van 2 biljoen yuan [290 miljard dollar]. Het zal de internationale en binnenlandse onzekerheden teniet doen.

Bron: South China Morning Post

Foto: iStock

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.