Nederland - 18 mei 2022 - Beursbrink

Goldman Sachs verwacht Chinese economische groei van 4 procent

door STIJN

De analisten van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs hebben woensdag hun verwachtingen voor de Chinese economie neerwaarts bijgesteld naar 4 procent. De economische gegevens van april tonen aan dat de economie het moeilijk heeft door COVID-19 en de lockdowns. Hun doelstelling van 5,5 procent groei dit jaar is wellicht onmogelijk.

Het ziet er niet al te positief uit voor de Chinese economie. Begin dit jaar voorspelden de autoriteiten en economen nog een economische groei van 5,5 procent, maar niet veel later kregen ze te maken met de zwaarste besmettingsgolf sinds het uitbreken van de pandemie. Tal van grootsteden gingen in lockdown en dat raakt de economie bijzonder hard.

Hui San en zijn analistenteam bij Goldman Sachs verwachten niet dat de doelstelling van 5,5 procent zal worden gehaald. Ze hadden de prognose eerder al bijgesteld naar 4,5 procent maar gezien de Chinese economische gegvens van Q1, stelden ze hun prognose opnieuw bij naar 4 procent.

Given the Q2 Covid-related damage to the economy, we now expect China’s growth to be 4% this year (vs. 4.5% previously).

Lockdowns

Sinds maart heeft China te maken met strenge lockdowns in een poging om het virus in te dammen. Voor Shanghai, één van de grootste steden ter wereld, is er nu pas discussie om terug te keren naar een normalse situatie. De economische cijfers zijn dan ook behoorlijk teleurstellend, de detailhandelsverkopen zijn met 11,1 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

The weak data highlight the tension between China’s growth target and zero-Covid policy which is at the core of China’s growth outlook.

Ook andere zakenbank hebben hun groeiprognoses bijgesteld. Citi Group verwacht namelijk dat de Chinese economie dit jaar zal groeien met 4,2 procent, begin dit jaar dachten ze nog aan een groei van 5,1 procent. Ook JPMorgan heeft hun vooruitzichten aangepast van 4,6 procent naar 4,3 procent. Bij Morgan Stanley hetzelfde verhaal, een aanpassing van 4,6 procent naar 4,2 procent.

Bronnen: Evelyn Chang – CNBC

Foto: David Dennis – Flickr – CC BY-SA 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.