Nederland - 25 november 2019 - Aandelen

‘Vertraging Chinese economie is niet de grootste zorg’

door STIJN

De vertraging van de Chinese economie is niet de grootste zorg op dit moment volgens S&P hoofdeconoom Paul Gruenwald. Hij maakt zich meer zorgen over de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten van Amerika die overigens nog altijd niet is opgelost of afgezwakt. De Chinese groeivertraging is overigens een ‘gezonde economische ontwikkeling’.

Waar ligt S&P hoofdeconoom Paul Gruenwald wakker van? Alleszins niet van de vertragende Chinese economie want dat is een ontwikkeling die volgens hem volledig normaal en zelfs gezond is. China is namelijk in transitie naar een ander economisch model en dat is niet zonder gevolgen.

We’ve been arguing for some time that China slowing from a 7-8% back then to a 5.5% is a broadly healthy development.

Zijn grootste zorg is echter de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten van Amerika en China en vooral het feit dat er nog geen concrete oplossingen zijn gevonden voor het probleem ondanks de mondelinge ‘phase one deal’. Dit heeft een bijzonder grote impact op de wereldeconomie.

Wereldeconomie

Het is de onzekerheid die ervoor zorgt dat de investeringen op een laag pitje zitten. Veel Amerikaanse bedrijven zijn hun activiteiten aan het verhuizen van China naar omringende landen, zoals bijvoorbeeld Vietnam. Maar dit is uiteraard niet genoeg om de wereldeconomie aan de gang te houden. De macro-economische gegevens blijven namelijk flink teleurstellen.

Wat de situatie zeker niet ten goede komt, is een nieuw rondje importheffingen die China te wachten staat op 15 december. Als er niets ondertekend wordt tegen dan, dan gaan de Amerikanen nieuwe heffingen in het leven roepen om China verder onder druk te blijven zetten.

Gruenwald benadrukt dus dat investeerders zich niet moeten fixeren op de Chinese economie maar eerder op de toestand van de wereldeconomie en de onzekerheid omtrent de handelsoorlog. De Chinese economie zou, met of zonder handelsoorlog, sowieso gaan vertragen.

Bronnen: CNBC

Foto: Needpix

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.