Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
Nederland - 28 oktober 2018 - Beursbrink

Legalisatie van marihuana voor recreatief gebruik in Mexico?

door STIJN

De Canadese legalisatie van marihuana voor recreatief gebruik doet andere landen nadenken over hun eigen drugbeleid. Bijna iedereen verwacht nu dat de Verenigde Staten van Amerika zullen volgen om dezelfde stap te zetten, maar de kans is groter dan Mexico hun voor gaat zijn. 

Mexico, een land dat bekend staat omwille van zijn ‘war on drugs’ en alle problemen die ermee gepaard gaan. Marcelo Ebrard, Mexicaans minister van Buitenlandse Zaken, heeft onlangs gezegd dat ze gerust het Canadese voorbeeld willen volgen want hun ‘war on drugs’-beleid werkt niet.

We think it is a very interesting option in the short term for Mexico. It doesn’t make sense to have a law forbidding the possession or production of cannabis and we have 9,000 people in jail for that, we have a huge amount of violence in the country.

De Mexicaanse regering blijft niet bij de pakken zitten en toont dat ze snel werk willen maken van de hervorming van hun drugbeleid. Andrés Manuel López, de nieuw verkozen president van Mexico, heeft reeds een ontmoeting gehad met Canadees premier Justin Trudeau met als doel om te ‘leren’ over hoe Canada de legalisatie van marihuana voor recreatief gebruik heeft doorgevoerd.

Legale markt

Mexico heeft al enkele babystappen in deze richting gezet. Vorig jaar legaliseerde het land een medisch programma rond medicijnen en middelen met een laag THC-gehalte. Maar de drugskartels van het land blijven de natie overspoelen met illegale marihuana, en dat draagt nog steeds bij aan enkele van de meest gewelddadige tijden die de wereld ooit heeft gezien.

Ze zijn tot het besef gekomen dat hun drugbeleid niet werkt en bekijken nu andere mogelijkheden om de macht van de drugkartels in te tomen. Als men een legale markt voor marihuana creëert, die kan opboksen tegen de zwarte en illegale markt, dan zullen gebruikers zich minder zaken doen met dealers waardoor de drugkartels financieel in elkaar zullen stuiken, dat hopen ze alleszins.

De legalisatie van marihuana zou een belangrijke stap zijn. Een recent rapport van het International Drug Policy Consortium (IDPC), waarin de methoden van de VN worden genoemd om de illegale drugshandel te bestrijden als een ‘spectaculaire mislukking in het drugsbeleid’, zegt dat marihuana de belangrijkste illegale substantie ter wereld is, gevolgd door opioïden en amfetamines.

Bronnen: Fresh Toast, Civilized

Foto: Esparta Palma – Flickr – CC BY 2.0

Benieuwd waar het Team van BeursBrink nu kansen ziet in de marihuanamarkt? 

Bekijk snel deze Marihuana Handleiding

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel