VIP ACTIE

Word een VIP!
Americas - 16 juli 2020 - Beursbrink

Lagere opening Wall Street in de maak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een lagere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,7 procent in het rood.

Het optimisme van woensdag, dat aangejaagd werd door de hoop op een coronavaccin, werd donderdag weer tenietgedaan door de vrees voor een traag herstel van de wereldeconomie en oplopende geopolitieke spanningen.

“Het belangrijkste punt is nu de zorgen over een nieuwe besmettingsgolf en de potentiële impact op het economisch herstel”, aldus econoom Andrew Hunter van Capital Economics.

Beleggers vrezen dat het economisch herstel tenietgedaan wordt door een nieuwe coronagolf. Enkele Amerikaanse staten, waaronder Californië, hebben al besloten om de coronamaatregelen weer aan te scherpen.

Verder lopen de spanningen tussen enerzijds China en anderzijds de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk weer op.

De Verenigde Staten overwegen een reisverbod voor leden van de Chinese Communistische Partij, zo meldde de New York Times. China legde zelf al eerder reisrestricties op aan Amerikaanse beleidsmakers, onder wie senatoren als Ted Cruz en Marco Rubio.

Marktanalist David Madden van CMC Markets wees ook op andere berichten, waaruit blijkt dat de relatie tussen China en de Verenigde Staten, maar ook het Verenigd Koninkrijk, verder afbrokkelt. Zo besloot het Verenigd Koninkrijk Huawei niet toe te laten tot zijn 5G-netwerk en ontnam de Amerikaanse president Donald Trump Hongkong zijn speciale status, waardoor onder meer gunstige importtarieven verdwijnen.

“Beleggers zullen de situatie in de gaten willen houden, al lijkt het erop dat Trump niet in een al te groot conflict met China terecht wil komen, omdat hij nog een verkiezing te winnen heeft in november”, aldus Madden. “Hij staat er namelijk niet gunstig voor.”

Op de macro-economisch vlak staan de Amerikaanse detailhandelsverkopen en de wekelijkse steunaanvragen op de agenda.

De verkopen in de Amerikaanse detailhandel zijn in juni met 7,5 procent op maandbasis gestegen. Op jaarbasis was er sprake van een stijging van 1,1 procent. In mei stegen de verkopen op maandbasis nog met 18,2 procent. Hunter van Capital Economics waarschuwde dat dit “oud nieuws” is. Beleggers zijn vooral geïnteresseerd in de cijfers voor juli, nu de coronamaatregelen weer worden aangescherpt.

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS bedroeg 1,3 miljoen. Dit is iets hoger dan verwacht. Economen hadden op 1,25 miljoen nieuwe aanvragen gemikt. Wel is er sprake van een kleine afname van het aantal nieuwe aanvragen vergeleken met een week eerder.

Dit zijn gemengde cijfers, oordeelde marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade. De cijfers, zeker die van de detailhandelsverkopen, wijzen volgens hem erop dat “de trend aan het stagneren is”.

De index voor de bedrijvigheid in de industrie in de regio rond Philadelphia is in juli iets gedaald, maar minder sterk dan voorzien. De Philadelphia Fed index daalde van 27,5 in juni naar 24,1 juli. Dit was wel beter dan de door economen verwachte indexstand van 20,0.

In Europa wachtten beleggers op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Zonder veel verrassing handhaafde de ECB de rentes. De belangrijkste rentes bleef op 0,00 procent en de strafrente op 0,25 procent. De depositorente bleef op 0,50 procent negatief staan. Het bedrag van de Pandemic Emergency Purchase Programme bleef ook ongemoeid op 1.350 miljard euro, net als de minimale looptijd van het programma.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een augustus-future West Texas Intermediate daalde 1,2 procent tot 40,70 dollar, terwijl een september-future Brent 0,8 procent goedkoper werd op 43,44 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1418. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1399 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1407 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Beleggers kregen voorbeurs al een reeks bedrijfsresultaten voorgeschoteld, waaronder die van Bank of America, Morgan Stanley en Johnson & Johnson. Nabeurs volgt onder andere Netflix.

Bank of America heeft in het afgelopen kwartaal een lagere winst behaald, maar presteerde toch beter dan verwacht. Bank of America boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 3,5 miljard dollar in vergelijking met een nettowinst van 7,3 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. De aangepaste winst per aandeel bedroeg 0,37 dollar. Vooraf door FactSet geraadpleegde analisten rekenden op een nettowinst van 0,28 dollar per aandeel. Het aandeel opent vermoedelijk 2,9 procent lager.

Johnson & Johnson zag in het tweede kwartaal, ondanks een omzetstijging, toch de winst dalen, maar minder hard dan gevreesd. Johnson & Johnson besloot om de verwachtingen voor het hele jaar opwaarts bij te stellen. De aangepaste winst per aandeel verwacht Johnson & Johnson in 2020 nu uit te zien komen tussen de 7,75 en 7,95 dollar. In april rekende het bedrijf nog op 7,50 tot 7,90 dollar. Analisten rekenden op 7,75 dollar. Het aandeel zal fractioneel lager openen.

Morgan Stanley boekte in het tweede kwartaal een forse winststijging, waar een daling was voorzien, dankzij een forse stijging van de inkomsten. De nettowinst van 3,2 miljard dollar komt neer op 1,96 dollar per aandeel, of 2,04 dollar na aanpassing voor bijzondere posten. Dat is ruim boven de gemiddelde analistenverwachting van 1,12 dollar per aandeel en ook ruim boven de 1,23 dollar per aandeel een jaar eerder. Het aandeel opent vermoedelijk hoger.

Abbott Laboratories presteerde in het tweede kwartaal beter dan verwacht. Enerzijds profiteerden de diagnostiekactiviteiten van Abbott van de corona-uitbraak, maar bij de medische apparatuur zorgde die uitbraak juist voor vertragingen. Het aandeel lijkt ruim een procent hoger te openen.

Twitter-accounts van diverse Amerikaanse topbestuurders, beroemdheden en beleidsmakers zijn woensdagavond gehackt door een Bitcoin-bende. In de Twitter-berichten werd opgeroepen om geld over te maken naar een bitcoinrekening. Pas enkele uren later wist Twitter de gehackte accounts weer te herstellen. CEO Jack Dorsey van Twitter bevestigde met tweets de hack. “Een zware dag voor ons bij Twitter.” Het aandeel lijkt 7 procent lager te gaan openen.

Alcoa heeft een kleiner dan verwacht kwartaalverlies en meevallende omzetcijfers in het tweede kwartaal laten zien. Het nettoverlies van 197 miljoen dollar, of 1,06 dollar per aandeel, was lager dan het verlies van 402 miljoen dollar een jaar eerder. Aangepast voor bijzondere posten was het verlies slechts 4 miljoen dollar, of 1 dollarcent per aandeel, tegen 2 dollarcent een jaar eerder. Analisten rekenden op een aangepast nettoverlies van 0,38 dollar per aandeel. De omzet daalde van 2,17 miljard naar 2,15 miljard dollar. Hier was 2,11 miljard dollar voorzien. Het aandeel opent vermoedelijk 4 procent hoger.

American Airlines waarschuwde dat 25.000 werknemers hun baan dreigen te verliezen, als de federale steun op 1 oktober stopt.

Slotstanden

De S&P 500 steeg woensdagavond 0,9 procent op een slot van 3.226,56 punten en de Dow Jones index won eveneens 0,9 procent, op 26.870,10 punten. De Nasdaq deed het rustiger aan met een winst van 0,6 procent op 10.550,49 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.