Europa - 4 maart 2020 - Aandelen

Koersen banken terecht lager door coronavirus

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De aandelen van Europese banken zijn hard geraakt door het overslaan van het coronavirus naar Europa en een afwaardering van 15 tot 20 procent lijkt ook gerechtvaardigd. Dat stellen analisten van Berenberg woensdag.

Banken zijn 6 procent meer gedaald dan andere aandelen door de zorgen over de verspreiding van het COVID-19-virus in Europa, en worden dan ook bedreigd op veel fronten, stelde Berenberg.

Centrale banken gaan mogelijk nog meer stimuleren en de lagere rente zal de marges van banken verder onder druk zetten. Ook zal er minder vraag zijn naar leningen, wat eveneens voor druk op de inkomsten zorgt.

Ten derde kunnen banken volgens de analisten rekenen op een toename van de oninbare leningen, omdat bedrijven in problemen gaan raken door de verstoringen in de wereldhandel.

De verlaging van de winsttaxaties voor Europese banken met 15 procent, die nu door de markten wordt ingeprijsd, is redelijk, volgens de analisten.

De consensus gaat nu nog uit van 1,5 procent omzetgroei en ongewijzigde voorzieningen voor slechte leningen op 40 basispunten van het leningenboek, Dit is volgens Berenberg echter te optimistisch.

Een toename van de risicokosten van 40 naar 50 basispunten en een nulgroei aan omzet betekent een 20 procent lagere winstverwachting, en dat noemt Berenberg ook redelijk, wat zou betekenen dat de koersen nog wat verder kunnen dalen.

Daarbij zullen Zuid-Europese banken extra druk ervaren op hun winst, omdat zij veel leningen met variabele rente hebben. Ook werken zij nog veel met bankkantoren in plaats online of mobiel, waardoor klanten mogelijk terughoudender zullen zijn om bankzaken te doen, uit vrees voor besmetting.

Het Brits-Aziatische HSBC, dat een sterke blootstelling aan Azië heeft, heeft al aangekondigd dat de voorzieningen voor oninbare leningen in deze regio zullen verdubbelen, als het virus de rest van het jaar een bedreiging blijft.

Berenberg denkt dat beleggers in banken het vooral moeten zoeken bij de relatief veilige namen uit Scandinavië en de Benelux, met name KBC, ING, DNB en Nordea. ING en KBC hebben kapitaalbuffers die de beloofde dividenden relatief betrouwbaar maken.

ING stond woensdag 1,4 procent lager en KBC won 0,4 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.