VIP ACTIE

Word een VIP!
Nederland - 16 juni 2020 - Beursbrink

IEA verwacht grootste daling in vraag naar olie

door STIJN

Het Internationale Energieagentschap verwacht dat de vraag naar olie fors gaat blijven dalen. Ze vrezen namelijk voor de grootste daling ooit gemeten. Maar langs de andere kant zijn ze ook hoopvol dat er de komende maanden een stabiele bodem gevormd zal worden. De vertraging van de wereldeconomie door de coronacrisis valt niet te onderschatten en blijft een zware impact hebben op de oliemarkt.

De situatie op de oliemarkt lijkt nog erger te gaan worden, aldus het Internationale Energieagentschap. De vraag naar olie is momenteel bijzonder zwak en dat gaat nog verergeren de komende weken en maanden. Ze vrezen voor de scherpte daling sinds het begin van de metingen.

Olieprijzen noteren momenteel 40 procent lager dan in juni 2019, het gevolg van de coronacrisis en de lage vraag naar olie. Volgens het IEA zijn er tijdens het tweede kwartaal 17,8 miljoen vaten per dag minder afgenomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De Brent crude handelt aan 40,53 dollar per vat en de WTI aan 37,81 dollar per vat.

Meer vraag in 2021

Het agentschap verwacht dat de vraag naar olie gemiddeld zal dalen met 8,1 miljoen vaten per dag dit jaar. Maar dat 2020 een stevige bodem zal vormen want in 2021 zou de vraag gemiddeld gaan toenemen met 5,7 miljoen vaten per dag. We moeten dus eerst doorheen een flinke dip.

If recent trends in production are maintained and demand does recover, the market will be on a more stable footing by the end of the second half. However, we should not underestimate the enormous uncertainties.

De inspanningen van de OPEC+ zijn zeer belangrijk voor de oliemarkt omwille van de productiebeperkingen. Als de vraag gaat herstellen, dan komt een evenwicht op de oliemarkt dichterbij en kunnen de olieprijzen opnieuw toenemen. Vooral de malaise op de luchtvaartindustrie, omwille van het verbod op reizen, raakt olie bijzonder hard.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxfuel

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.