Nederland - 11 augustus 2018 - Beursbrink

IBM en Maersk op koers om wereldhandel efficiënter te maken dankzij blockchain

door STIJN

Computerbedrijf IBM en het transportbedrijf Maersk hebben de handen in elkaar geslagen om te werken aan een platform dat gebaseerd is op blockchain. TradeLens, zoals het platform noemt, heeft als doel om de handel efficiënter te maken. Met ander woorden, goedkoper en sneller.

IBM en het Deense Maersk werken momenteel samen om de wereldhandel te verbeteren, dat klinkt als muziek in de oren gezien de mogelijke grootschalige positieve impact op de wereldeconomie. Door middel van een platform, genaamd TradeLens, zullen ze proberen om de kosten te drukken en de handel te versnellen dankzij gedistribueerde databasetechnologie.

IBM stelt hiervoor zijn clouddienst ter beschikking . Op deze manier zijn alle documenten en gegevens overal en altijd beschikbaar. Van zodra de handel begint, kunnen producten en goederen van vertrek tot eindbestemming gevolgd worden. TradeLens zal instaan voor het bewaren van al deze gegevens en het genereren van ‘slimme contracten’ tussen de onderlinge partijen.

Een bijkomende positieve eigenschap van dit platform, is dat andere organisaties zich hier op kunnen aansluiten. Op dit moment zijn er reeds 94 organisaties betrokken bij het project gaande van haven- en terminaloperatoren, douane-autoriteiten en verschillende logistieke spelers.

We have seen a lot of skeptics talk about the validity of blockchain solutions. I think with over 90 organizations and over 150 million events captured on the system we really are seeing proof in the pudding in terms of where people are spending their time to get benefits from blockchain.

40 procent

Een langdurige proefperiode heeft reeds uitgewezen dat het platform effectief voordeliger is dan het huidige traditionele systeem. Zo konden ze de transittijd van een zending verpakkingsmateriaal naar een productielijn in de Verenigde Staten van Amerika met 40 procent inkorten waardoor duizenden dollars konden worden bespaard.

Het blijkt dus een gigantisch succes te zijn met reeds 154 miljoen activiteiten die geregistreerd zijn in de blockchain. Het ziet er dus naar uit dat de technologie omarmd wordt en dat bedrijven zich meer en meer aangetrokken voelen tot deze nieuwe technologie.

Bronnen: Techzine, Coin Telegraph

Foto: Maersk Line – Flickr – CC BY-SA 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel