Europa - 17 maart 2020 - Beursbrink

Kleine herstel bij opening Wall Street verwacht

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 1,0 procent in het groen.

Maandag sloot Wall Street nog diep in het rood met verliezen van meer dan 12 procent nadat de Federal Reserve zondagavond onverwacht de rente nog eens flink verlaagde.

Opnieuw een Black Monday op Wall Street, constateerde investment manager Simon Wiersma van ING. Sinds oktober 1987 daalde Wall Street niet zo hard, benadrukte ING.

De nervositeit blijft hoog. Zo zijn de Europese markten dinsdag nog in het groen van start gegaan, maar richting de lunch gingen deze winsten weer verloren.

Volgens macrostrateeg Sameer Goel van Deutsche Bank is de toegenomen volatiliteit deels te wijten aan het feit dat het voor beleggers onduidelijk is in hoeverre overheden bedrijven en huishoudens nu te hulp schieten.

Goel heeft er vertrouwen in dat op monetair vlak de meeste maatregelen nu wel zijn getroffen. Nu is het tijd volgens de strateeg van Deutsche Bank dat de overheden doorkomen met begrotingsmaatregelen.

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin zal dinsdag het Congres om een fase-3 stimuleringspakket ter waarde van 850 miljard dollar vragen in de strijd tegen het coronavirus. Dit zeggen bronnen tegen persbureau Bloomberg.

De economische impact van het coronavirus blijft moeilijk in te schatten.

Sommige economen waarschuwen Amerikaanse huishoudens, bedrijven en beleggers voor een scherpe daling in de eerste helft van 2020, en hopen op een herstel in de laatste zes maanden van het jaar. Krimp in de VS zou een wereldwijde recessie tot gevolg kunnen hebben.

Andere menen dat het in dit stadium nog te vroeg is om de gevolgen van het snel verspreidende coronavirus te kunnen voorspellen.

Op macro-economisch vlak bleek dat de detailhandelsverkopen in februari onverwacht met 0,5 procent op maandbasis terugliepen. Economen rekenden voor februari juist op een stijging van 0,1 procent.

Olie noteerde dinsdag verdeeld. Een mei-future West Texas Intermediate steeg 0,3 procent tot 29,10 dollar, terwijl een mei-future Brent 1,0 procent goedkoper werd op 29,66 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0987. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1170 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Amazon.com is van plan om 100.000 extra werknemers in de VS in dienst te nemen nu miljoenen mensen zich in een razendsnel tempo tot online leveringen richten. Het aandeel lijkt 5 procent hoger te gaan openen.

Boeing heeft het Witte Huis gevraagd om op korte termijn in de bres te springen voor de luchtvaartsector, nu deze flink wordt geraakt door de coronacrisis. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen vragen 50 miljard dollar aan financiële hulp van de regering.

Slotstanden

De S&P 500 sloot maandag 12 procent in de min op een slotkoers van 2.386 punten. De Dow Jones index verloor 12,9 procent tot 20.189 punten en de Nasdaq daalde 12,3 procent tot 6.905 punten. Nooit eerder verloor de Nasdaq zo veel in één dag.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.