Nederland - 27 september 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Kasstroom Shell stelt dividend veilig

(ABM FN-Dow Jones) De kasstroom van Royal Dutch Shell is voldoende om volgend jaar het contante deel van het dividend uit te kunnen keren. Dit stelden analisten van Jefferies woensdag, die het kasstroomprofiel van Shell de beste vinden onder Europese sectorgenoten.

Al enige tijd is het Nederlands-Britse energieconcern bezig met het aanpassen van zijn financiële structuur, via een omvangrijk desinvesteringsprogramma, stevige dalingen in zowel investeringen als operationele uitgaven en grote nieuwe projecten die de kasstroom van de oliereus volgens Jefferies jaarlijks met 10 miljard dollar zouden kunnen stuwen bij een olieprijs van 60 dollar per vat Brent. Sowieso zal een oplopende olieprijs het vertrouwen van beleggers in Shell versterken, opperden de marktvorsers.

Shell boekt volgens de analisten flinke progressie om de gearing, dat wil zeggen de verhouding tussen schuld en eigen vermogen, in 2018 tot 20 procent te hebben verlaagd. Jefferies rekent op een verhouding van 24 procent ultimo 2017, waar dit eind vorig jaar 28 procent was.

Als Shell zijn aandelen in CNQ en Woodside echter weet verkopen tegen een korting van 10 procent dan zou de geplande schuldratio doelstelling van 20 procent al halverwege volgend jaar kunnen worden behaald, berekenden de analisten.

Dankzij al deze progressie is er wellicht ruimte voor Shell om helemaal te stoppen met het uitkeren van stockdividend en louter nog contanten uit te keren. Toch gaat Jefferies daar niet van uit, mede omdat Shell met 6,7 procent ruim boven het gemiddelde dividendrendement van 5 procent van de sector zit.

Mogelijk kan Shell tijdens de beleggersdagen eind november al meer inzicht geven in de ontwikkeling van de balans en het dividendbeleid, merkte Jefferies op.

Jefferies heeft een koopadvies op Shell met een koersdoel van 22,80 Britse pond. Op een groen Damrak noteerde het aandeel woensdag 0,5 procent lager op 25,31 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.