Nederland - 2 februari 2023 - Aandelen
door STIJN

Shell heeft recordjaar achter de rug

Oliegigant Shell heeft zijn kwartaalrapport van Q4 en jaarcijfers gepubliceerd. Tijdens 2022 wisten ze 39,9 miljard dollar winst te draaien, daarmee verpulveren ze het vorige record van 28,4 miljard dollar van het jaar 2008. Ze gaan het dividend verhogen en eigen aandelen inkopen.

Wat een sterk jaar voor Shell, het olieconcern wist in 2022 het vorige record van 28,4 miljard dollar winst te verpulveren. Vorig jaar liep de winst op tot maar liefst 39,9 miljard dollar. Dat komt voornamelijk door de toegenomen vraag naar olie door de oorlog in Oekraïne.

In het jaar 2021 bedroeg de winst 19,29 miljard dollar, ongeveer de helft van het resultaat van 2022. Met de winst van vorig jaar overtreffen ruimschoots de verwachtingen van analisten en marktkenners, die eerder dachten aan een winst van 38,3 miljard dollar. De winst in Q4 bedroeg 9,8 miljard dollar.

Dividend en inkoop

De sterke resultaten stellen hen in staat het dividend te verhogen met 15 procent, de zoveelste verhoging op rij. Ze gaan ook eigen aandelen inkopen ter waarde van 4 miljard dollar. CEO Wael Sawan benadrukte dat Shell’s portfolio sterk gediversifieerd is en dit een grote troef is.

Our results in Q4 and across the full year demonstrate the strength of Shell’s differentiated portfolio, as well as our capacity to deliver vital energy to our customers in a volatile world.

Shell maakt ook werk van de energietransitie, tegen 2050 willen ze CO2-neutraal zijn en hun ecologische voetafdruk drastisch verkleinen. De afdeling Renewable and Energy Solutions presteerde echter minder goed tijdens Q4. De winst daalde van 383 miljoen dollar winst tijdens Q3 naar 293 miljoen.

Bronnen: Sam Meredith – CNBC

Foto: Raysonho – WikimediaCC0 1.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.