Nederland - 2 januari 2021 - Beursbrink

Analisten zien olieprijs stijgen richting 51 dollar

door STIJN

Analisten en marktkenners kijken naar het jaar 2021 en verwachten veel goeds van aandelen. Ook voor de oliemarkt verwachten ze een positief scenario dankzij het herstel van de wereldeconomie. Meer specifiek verwachten ze dat de prijs voor Brent crude gaat stijgen naar bijna 51 dollar per vat, iets lager dan de prijs per vat begin 2020.

Reuters heeft gepolst bij analisten en marktkenners wat zij verwachten van de oliemarkt in 2021. Over het algemeen zijn de vooruitzichten positief, men verwacht namelijk dat de Brent crude gaat stijgen naar bijna 51 dollar per vat dit jaar. Ze zien ook maar één echt risico en dat is namelijk een COVID-mutatie die opnieuw zal zorgen voor strenge lockdowns en dergelijke.

Vermits Pfizer en AstraZeneca reeds hebben gemeld dat hun vaccins ook werken tegen varianten, of dat ze hun huidige vaccins snel kunnen aanpassen, zou dit zelfs niet echt een risico mogen zijn. In december werd er een nieuwe mutatie gevonden in het Verenigd Koninkrijk dat veel besmettelijker is. Een groot deel landen zijn reeds gestart met het vaccineren van de bevolking maar we zitten nog in een te vroeg stadium om daar de positieve effecten van te zien.

OPEC+

Een andere factor, echter minder risicovol, is het beleid van de OPEC+. Deze landen zijn dit jaar overeengekomen om minder olie te produceren wat heeft bijgedragen tot het herstel van de prijzen. Maar als ze dit jaar opeens beslissen om de productie weer op volle toeren te laten draaien, dreigt opnieuw een overaanbod. Toch iets om rekening mee te houden volgens analisten.

De rondvraag van Reuters werd ook al eens gedaan in november en toen dachten analisten nog aan een olieprijs van 49 dollar per vat in 2021. Met andere woorden, men is positiever geworden. Voor de WTI crude verwachten ze een stijging naar 47,45 dollar per vat in plaats van 46,40 dollar.

Bronnen: Oilprice.com

Foto: PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.