Stockdividend

stockdividendEen stockdividend of aandelendividend is een dividend dat uitgekeerd wordt aan de aandeelhouders in de vorm van aandelen.

In tegenstelling tot een gewoon cashdividend, waarbij beleggers een bedrag ontvangen in contanten, krijgen beleggers bij een stockdividend aandelen van het bedrijf toegekend.

Voordeel voor beleggers?

Het voordeel van een stockdividend, is dat beleggers extra aandelen van hun onderneming ontvangen en dat ze de volgende keer dus een groter dividend kunnen ontvangen omdat ze meer aandelen in hun bezit hebben.

Natuurlijk is het voordeel zeer relatief.

Beleggers betalen namelijk net zoals bij een cashdividend ook belastingen op een stockdividend. Hierdoor besparen beleggers op dit moment enkel nog de aankoopkosten uit indien ze een stockdividend ontvangen in plaats van een cashdividend.

Voordeel voor bedrijven

Voor bedrijven is een stockdividend echter wel voordelig. Bij een stockdividend worden er namelijk geen kostbare liquide middelen aan de aandeelhouders uitgekeerd.

Het dividend wordt omgezet in nieuwe aandelen waardoor het niet-uitgekeerde geld kan worden gebruikt voor de financiering van de activiteiten.

Hoe werkt een stockdividend?

De meeste bedrijven geven hun aandeelhouders de optie om hun dividenden ofwel in aandelen of in contanten te ontvangen.

Indien de belegger kiest voor een stockdividend, dan krijgt de belegger dividendbewijzen. Deze dividendbewijzen kunnen ingewisseld worden tegen nieuwe aandelen of hij kan ze op de beurs verkopen.

Voorbeeld: Stel dat een onderneming een stockdividend uitkeert van 3 euro op een nominale waarde van het aandeel van 30 euro. Het bedrijf geeft in dit geval een stockdividend van 10%. Als de aandeelhouder 10 aandelen in bezit heeft, krijgt hij tegen inwisseling van 10 dividendbewijzen één nieuw aandeel erbij.

Laatste Nieuws

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.