Americas - 11 september 2019 - Aandelen

Kalme opening Wall Street in de maak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen woensdag af op een licht hogere opening, nadat China sommige Amerikaanse producten vrijstelde van hogere importheffingen, voorafgaand aan hernieuwde onderhandelingen over een handelsakkoord.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index, de Nasdaq Composite en de Dow Jones Industrial Average noteerden een half uur voor de opening tot 0,2 procent in het groen.

China kondigde woensdag aan dat zestien productcategorieën zullen worden vrijgesteld van de eerste ronde van verhoging van importheffingen. Onder andere garnalen en maaltijden op basis van alfalfa werden vrijgesteld van de heffing. Hervatting van de Amerikaans-Chinese onderhandelingen op een hoog niveau staat gepland voor oktober.

In Europa stonden de grote aandelenindices van Duitsland en Frankrijk tot een procent hoger en in Azië stegen woensdagochtend de beurzen van Hongkong en Japan, terwijl de beurs van Shanghai juist wat terrein verloor.

Beleggers lijken de afgelopen dagen intussen minder stimulering van de Europese Centrale Bank te verwachten bij de monetaire beleidsvergadering van donderdag dan eerder voorzien. “Voorafgaand aan de rentevergadering van de ECB leken beleggers wat fiches van tafel te halen, terwijl de agressieve verwachtingen werden teruggeschroefd”, stelde analist Antoine Bouvet van ING Bank.

De Amerikaanse president Donald Trump riep de Federal Reserve woensdag intussen op om de monetaire  beleidsrente te verlagen naar nul, of zelfs daaronder. De VS zouden volgens de president altijd de laagste rente moeten betalen, terwijl deze momenteel bijvoorbeeld in de eurozone veel lager is. Met de lagere rente wil Trump de Amerikaanse staatsschuld herfinancieren.

In het uur voor de openingsbel op Wall Street bleek dat de Amerikaanse producentenprijzen in augustus stegen met 0,1 procent, waar een vlakke prijsindex was verwacht. Zonder volatiele elementen zoals de prijzen van handelsdiensten, voeding en energie, was de stijging zelfs 0,4 procent, na een daling met 0,1 procent in juli.

De olieprijs steeg. Een oktober-future West Texas Intermediate steeg 0,9 procent tot 57,92 dollar, terwijl een november-future Brent 0,7 procent duurder werd op 62,83 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1014. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1047 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er nog 1,1040 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Charles Schwab schrapt 600 banen om de impact van de lagere rente op het bankbedrijf te vangen. De broker uit San Francisco neemt zo afscheid van 3 procent van de medewerkers, zou topman Walt Bettinger onlangs tegen zijn personeel hebben gezegd, volgens bronnen van The Wall Street Journal. Het aandeel, dat dinsdag 2 procent steeg, stond voorbeurs 1 procent lager.

Uber heeft 435 man aan technisch personeel de wacht aan gezegd. Dit maakte de Amerikaanse taxidienst dinsdag in een interne memo bekend die werd ingezien door The Wall Street Journal. Wereldwijd werken er circa 27.000 man bij Uber, dat in mei van dit jaar naar de beurs ging.

Apple onthulde dinsdagavond een drietal opgewaardeerde iPhones, waaronder ook een lager geprijsd model, en kondigde plannen aan om de markt voor streaming video’s te enteren, waar Netflix nu nog de dienst uitmaakt. Het aandeel Apple sloot dinsdag 1,2 procent hoger, terwijl Netflix meer dan een procent verloor. Apple stond voorbeurs nog op een half procent winst.

General Electric geeft zijn meerderheidsbelang in de dienstverlener aan de olie-industrie Baker Hughes op, om zijn schulden verder af te bouwen, meldde het bedrijf dinsdagavond. De verkoop van aandelen levert 3 miljard aan contanten op, maar ook een boekhoudkundige last van meer dan 7 miljard dollar. GE fuseerde zijn noodlijdende olie- en gasbedrijf in 2017 met Baker Hughes en hield daar een meerderheidsbelang van 62,5 procent aan over in het fusiebedrijf. Het aandeel steeg dinsdag 2 procent.

De grootste bank in de VS begint voorbereidingen te treffen om winstgevend te blijven als de rente in de VS naar nul zou zakken. Topman James Dimon van JP Morgan Chase zei dinsdag tijdens een conferentie dat de bank kijkt naar fee’s en vergoedingen die in rekening kunnen worden gebracht als de rentes naar nul dalen, of daaronder. Hij zei dat niet te verwachten, maar dat het klimaat hieromtrent wel sterk is gewijzigd. Het aandeel sloot dinsdag 1,3 procent hoger.

Costco verloor 0,7 procent in de handel voorbeurs, na een afwaardering door Oppenheimer.

Slotstanden

Wall Street sloot dinsdag vlak, na een rally tegen de slotzoemer. De toonaangevende S&P 500 index eindigde 0,03 procent hoger op 2.979,39 punten, de Nasdaq daalde 0,04 procent en de Dow Jones index eindigde 0,28 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.