Nederland - 30 september 2022 - Beursbrink
door STIJN

Inflatie eurozone naar 10 procent, een nieuw record

De eurozone heeft een nieuw record gehaald, eentje om niet bepaald trots op te zijn. De inflatie in de eurozone is in september gestegen naar 10 procent, het hoogste niveau ooit in de geschiedenis van de regio. Het akelige is dat men een inflatie van 9,7 procent had voorspeld, daar schieten we dus ruim boven. 

Het inflatierapport voor de maand september is gepubliceerd en helaas is het wederom niet zo opbeurend. De inflatie in de eurozone is in de maand september namelijk gestegen naar een recordniveau van 10 procent, dat is ruim boven de voorspelling van 9,7 procent.

De boosdoener is vooral de energiemarkt, de prijzen zijn met 40,8 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Ook de prijzen voor voedsel, alcohol en tabak zijn met 11,8 procent gestegen. De kerninflatie, exclusief voedsel en energie, is ‘slechts’ met 4,8 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. In de maand augustus bedroeg deze 4,3 procent. De vooruitzichten zijn niet positief.

Vooruitzichten

Economen voorspellen dat het eerst erger zal worden alvorens we verbetering zien. De stijgende inflatie voert de druk op de Europese Centrale Bank verder op. Deze situatie zorgt ervoor dat de centrale bank wellicht nog agressiever zal moeten optreden om de inflatie af te koelen. Seema Shah, strateeg bij Principal Global Investors, verwacht een verdere stijgen de komende maanden.

Indeed, while headline inflation may start to ease as a result of base effects and volatile energy prices, with the unemployment rate itself at a new low, core inflation is building momentum and is likely to rise further in the coming months.

De werkloosheidscijfers van de maand augustus bleven ongewijzigd ten opzichte van de maand juli, namelijk 6,6 procent. Dit toont aan dat de arbeidsmarkt robuust is en tegen een stootje kan. Dit is een zorg minder voor de ECB waardoor ze zich hoofdzakelijk enkel hoeven te focussen op de inflatie.

Bronnen: Ellioth Smith – CNBC

Foto: Images MoneyFlickrCC BY 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.