Nederland - 21 januari 2022 - Beursbrink

Netflix gaat nabeurs 20 procent in de min

door STIJN

Streamingdienst Netflix heeft donderdag na het sluiten van de handelsdag hun resultaten voor Q4 gepubliceerd. Hoewel de cijfers niet slecht zijn, ging het aandeel nabeurs toch 20 procent lager. Dat komt omdat het aantal nieuwe abonnees lager was in Q4 2021 dan in Q4 2020. Het belooft een donkerrode beursdag te worden voor Netflix.

Het sentiment op de aandelenmarkten is de afgelopen weken bijzonder negatief. Dat heeft voornamelijk te maken met het plan van de Federal Reserve om de rentes dit jaar 3 tot 4 keer te gaan verhogen. Beleggers en investeerders zijn nerveus en drukken massaal op de verkoopknop. Ook Netflix krijgt rake klappen, het aandeel ging donderdag nabeurs 20 procent lager.

Dat is enerzijds het gevolg van het negatieve beurssentiment, anderzijds heeft de daling te maken met de teleurstelling omtrent het aantal nieuwe abonnees. Het kwartaalrapport dat donderdag nabeurs werd gepubliceerd was in principe niet slecht, maar Netflix wist minder nieuwe abonnees te scoren in Q4 vorig jaar dan het laatste kwartaal van 2020. En dat breekt zuur op.

Abonnees

De winst per aandeel (WPA) bedroeg 1,33 dollar versus de voorspelling van 0,82 dollar. Tijdens Q4 draaide Netflix een omzet van 7,71 miljard dollar, wat overeenkomt met de verwachtingen van analisten. Het aantal nieuwe abonnees bedroeg 8,28 miljoen, wat meer is dan de verwachting van 8,19 miljoen stuks. Maar wel minder dan de 8,5 miljoen in het laatste kwartaal van 2020.

Volgens Netflix heeft de groeiende concurrentie een impact op het nieuwe aantal abonnees. Hoewel er vroeger altijd werd beweerd dat streamingconcurrenten zoals Apple TV en Disney+ geen invloed hebben op de groei van het bedrijf. Daar lijken ze nu van terug te komen.

Consumers have always had many choices when it comes to their entertainment time – competition that has only intensified over the last 24 months as entertainment companies all around the world develop their own streaming offering.

De doelstelling van Netflix is om 800 tot 900 miljoen abonnees in portefeuille te hebben. Op dit moment zitten ze aan 222 miljoen stuks. CEO Reed Hastings zei dat de tragere toename hun doelstelling bemoeilijkt. Eerder verhoogden ze ook hun prijzen in de Verenigde Staten en Canada met 1 dollar per maand. Dit kan de afenemende klantengroei compenseren.

Bronnen: Jessica Bursztynsky – CNBC

Foto: Quote CatalogFlickrCC BY 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.