USA - 5 maart 2017 - Aandelen
door MICHIEL RIETVELD

Wat is Snap precies waard?

Het mag niemand zijn ontgaan: Evan Spiegel, de Picasso van de techwereld, heeft zijn bedrijf vorige week naar de beurs gebracht. Met een prijs van 17 dollar per aandeel, werd Snapchat naar de beurs gebracht. Beleggers gingen daar direct mee aan de haal en stuwde de koers 59% hoger tot 27 dollar.

Een bijzondere waardering. Want daarmee wordt door beleggers maar liefst 93x de omzet van 2016 betaald (405 miljoen dollar). En de marktwaarde komt daarmee uit op 37,8 miljard dollar.

De rijkelijke waardering van Snapchat

Met 37,8 miljard dollar, is Snap meer waard van Deere, Kellogg, CBS, eBay, Blizzard, Delta, HP, en die lijst gaat nog wel even door. Wat alle bovenstaande bedrijven gemeen hebben met elkaar, maar niet met Snap: winst maken. Dat doet Snap namelijk niet. Onder leiding van de tech-Picasso, werd gewoon 515 miljoen dollar verloren vorig jaar.

sc

Waarom er dan zoveel voor Snap wordt betaald? In een bullish scenario zal Snap een volgende Facebook worden, maar dan voor jongeren. Daarmee ontstaat een uniek advertentieplatform dat iets doet waar TV en printmedia niet meer in slagen: jongeren bereiken.

Want jongeren kijken minder TV (en meer Netflix), lezen minder kranten en tijdschriften (maar kijken meer vlogs en lezen blogs). En dus komen adverteerders  in hun zoektocht naar een aantrekkelijk platform om jongeren te bereiken, al snel uit bij Snapchat.

Gelet op de verwachte winstgroei van Facebook vanaf nu tot 2018 (63,3%), kunnen we wel stellen dat Snap rijkelijk is gewaardeerd.

Bedrijf Prijs 2017E WPA 2018E WPA Marktwaarde
Snap $27,09 (-) $0,33 (-) $0,13 $37,8 miljard
Facebook $137,13 $4,40 $5,70 396,3 miljard

Want aan de huidige prijs wordt er al 34x de omzet van 2017 betaald (gerekend op 1 miljard dollar). Bovendien wordt in 2018 gerekend op een omzet van 2 miljard dollar.

Op dit moment heeft Snap zo’n 69 miljoen gebruikers die de app dagelijks gebruiken in Noord-Amerika. Daar komt dan per kwartaal een omzet uit van 2 dollar per gebruiker (afgaande op de laatste cijfers). Facebook haalt zo’n 20 dollar per gebruiker op. Dat betekent dat Snap nu slechts 10% de cijfers doet van Facebook, per gebruiker.

Omzet x10 omhoog

Afgaande op de huidige waardering, gaan beleggers er kennelijk vanuit dat ook Snap de omzet per gebruiker kan vertienvoudigen. En als wij dan uitgaan van 100 miljoen gebruikers in de komende jaren, een omzet per gebruiker die gelijk is aan die van Facebook (20 dollar per user) komt daar jaarlijks 8 miljard dollar aan omzet binnen.

Rekenend met een operationele marge van 35 tot 45% en een belastingtarief van 35%, zou daar een winst per aandeel uit komen tussen de 1 tot 1,70 dollar per aandeel, op basis van de huidige 1,4 miljard uitstaande aandelen. Met de operationele marge rekenen we dan iets ruimer, want dat moet nog blijken dit jaar.

Dan maakt het niet uit hoe je er naar kijkt: Snapchat is niet geprijsd voor perfectie, het is geprijsd voor nog een stapje meer dan perfectie. Als de koers met 50% zakt vanaf het huidige niveau, zou dat al meer in lijn liggen met de realiteit.

Doet direct denken aan John Maynard Keynes:

“The market can stay irrational longer than you can stay solvent”.

En een beetje aan Twitter. Want ook Twitter ging de beurs op en zag de koers van 26 dollar naar 74 dollar stijgen in een paar maanden tijd.

sc-1

Met de huidige waardering, is Snap al direct te groot voor het USA Rapport. Daar kijken we vooral naar small- en midcaps. En daar valt Snap al direct buiten. Wij blijven er dan ook ver van weg. Zeker met de huidige waardering.

Maar dat betekent niet dat dit de ‘gouden short’ is waar iedereen al jaren op wacht. Zo bleek deze week dat Comcast flink heeft geïnvesteerd in Snap. En meer grote partijen kunnen volgen. Dat zal de koers geen kwaad doen. Zoveel betalen, voor zoveel mitsen en maren? Dan zijn er betere kansen.

Goed, met de bijzondere waardering is het aandeel al te groot voor het USA Rapport, dat deze week ook is gelanceerd. Wel mooi nieuws: aan het USA Rapport kleeft een hele ander prijskaartje. Want beleggers kunnen al vanaf 49 euro lid worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws USA

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit USA

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.