Energy - 15 mei 2019 - Macro

IEA stelt groeiraming olievraag neerwaarts bij

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Het Internationaal Energie Agentschap heeft zijn raming voor de vraag naar olie in 2019 licht neerwaarts bijgesteld. Dit bleek woensdag uit het maandrapport van de International Energy Agency.

Het agentschap verwacht dat de vraag naar olie dit jaar stijgt met 1,3 miljoen vaten per dag, wat een neerwaartse bijstelling is van een eerdere raming met 90.000 vaten per dag. Het agentschap verwees daarbij naar zwakker dan verwachte [macro] data uit onder meer Brazilië, China, Japan, Zuid-Korea en Nigeria, maar voegde eraan toe te verwachten dat de groeivertraging van de vraag waarschijnlijk van korte duur zal zijn.

Het mondiale aanbod daalde in april, terwijl de sancties tegen Iran en het dalende aanbod van niet-OPEC-producenten de olieprijs richting het hoogste niveau in vijf maanden stuwde, constateerde het IEA.

De totale mondiale olieproductie daalde op maandbasis met 300.000 vaten tot 99,3 miljoen vaten per dag, bleek uit de data van het agentschap. Dat is circa 3 miljoen vaten onder het recordniveau van november 2018, maar is nog wel altijd een stijging op jaarbasis van 775.000 vaten per dag, aldus het agentschap.

Het IEA sprak van gemengde signalen in de markt in april. Daarbij wees het agentschap op geopolitieke zorgen over Libië, Iran en Venezuela, evenals de met opzet vervuilde Russische ruwe olie uit de Druzhba-pijpleiding.

Met name niet-OPEC-producenten waren vorige maand verantwoordelijk voor de daling van productie, waarbij de productie in Canada, Kazachstan en Azerbeidzjan onder druk stond vanwege onderhoudswerkzaamheden. Het wegvallen van deze productie werd gedeeltelijk gecompenseerd door een stijgende productie in de Verenigde Staten, Brazilië en China.

Ook in Iran was sprake van een significante daling van de productie. De output daalde in aanloop naar het wegvallen van de ontheffing voor een aantal landen voor de import van olie uit het land met 130.000 vaten per dag. “Terwijl de productie al op het laagste niveau ligt sinds september 2013, zou de productie in mei kunnen dalen tot een niveau dat sinds de jaren tachtig in de vorige eeuw ten tijde van de oorlog met Irak niet meer is bereikt”, zei het IEA.

Het agentschap zei de signalen toe te juichen dat andere producenten de weggevallen aanvoer van olie uit Iran zullen compenseren.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Energy

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Energy

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.