Nederland - 14 juni 2023 - Beursbrink
door STIJN

Goud stijgt door zwakkere dollar

De goudprijs zit opnieuw in de lift nu de Amerikaanse dollar aan het afzwakken is door de hardnekkige inflatie en het vooruitzicht dat de Amerikaanse centrale bank de rentes gaat blijven verhogen. Een ounce goud is 1.948 dollar waard en stijgt opnieuw richting 2.050 dollar.

De consumentenprijzen zijn in mei met 4 procent gestegen, de kleinste stijging van de afgelopen twee jaar, maar de inflatie noteert ver boven het doel van 2 procent. Clifford Bennet, hoofdeconoom bij ACY Securities, benadrukt dat de Fed niet meteen zal stoppen met het verhogen van de rentes.

“The Fed, while it may pause at this meeting, will certainly maintain a tightening bias for the foreseeable future (given core CPI is at 5.3%).”

Beleggers en investeerders schatten de kans op meer ‘rate hikes’ op 90 procent, de Amerikaanse dollar ging deze week lichtjes onderuit ten opzichte van andere valuta’s. Dit zorgt ervoor dat goud opnieuw in trek is, de prijs voor een ounce is lichtjes gestegen en noteert aan 1.948 dollar.

728x90

Veilige haven

Daarenboven werken de renteverhogingen een recessie in de hand. Goud wordt al decennialang aanschouwd als een ‘veilige haven’ in moeilijke tijden. Investeerders verkiezen goud boven aandelen als het rommelt op de financiële markten omdat het gele edelmetaal waardevast is.

Nicholas Frappel, hoofd institutionele markten bij ABC Refinery, benadrukt dat goud in een bullish kanaal zit en dat het plaatje er positief uitziet op middellange termijn. Het enige wat goud minder aantrekkelijk zou kunnen maken, is een renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank.

Bronnen: Reuters – CNBC

Foto: Bank of England – FlickrCC BY-ND 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.