Americas - 14 april 2020 - Beursbrink

Hogere opening Wall Street in de maak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 1,5 procent in het groen.

Er is een voorzichtig optimisme over de corona-uitbraak en wanneer de economie weer in de herstelmodus kan.

Het aantal nieuwe besmettingen in de VS lijkt wat af te nemen, en president Donald Trump vertelde aan journalisten dat zijn team bijna klaar is met het plan om het land “hopelijk vroeger dan gepland te heropenen”. Dit nadat verschillende Europese landen hun lockdowns juist verlengden, maar tegelijk ook over een versoepeling van de maatregelen spraken.

Beleggers kijken volgens fondsmanager Georgina Taylor van Invesco uit naar nieuws over een einddatum van de lockdowns om de bodembel te kunnen luiden.

Als beleggers ook maar een strohalm krijgen die er op wijst dat de pandemie niet in een volledige catastrofe uitmondt, zal dit kunnen worden aangegrepen als een teken voor bodemvorming, aldus Taylor.

Volgens strateeg Daniel Gerard van State Street Global Markets leidt de corona-uitbraak tot een economische ramp die nog erger is dan de de Grote Depressie of de financiële crisis van 2009. De markten schommelen daarom tussen hoop en vrees en reageren op elk nieuwsberichtje, meent de strateeg.

Het Internationale Monetaire Fonds twijfelt ook of de wereldeconomie gemakkelijk uit ‘the Great Lockdown’ zal weten te komen, zo stelde het IMF in zijn World Economic Outlook.

Het IMF verwacht een economische krimp van 3 procent in 2020, maar vervolgens weer een groei van 5,8 procent in 2021. Dit zou inderdaad betekenen dat de recessie dieper is dan tijdens de financiële crisis. Daarbij sluit het IMF niet uit dat het zelfs nog erger wordt dan nu voorzien.

Deze week begint ook het cijferseizoen weer. Deze week zijn het vooral de grootbanken en een aantal toonaangevende farmaceuten die inzicht geven in de prestaties in het eerste kwartaal. Vandaag trapt JPMorgan Chase af, gevolgd door Goldman Sachs, Bank of America en Citigroup op woensdag.

Op macro-economisch vlak is de agenda karig gevuld. Vanmiddag stonden louter de Amerikaanse importprijzen op de rol. Deze toonden in maart een flinke daling. De importprijzen daalden met 4,1 procent op jaarbasis. Op maandbasis ging het om een afname van 2,3 procent, bij een verwachte daling met 2,9 procent.

Oliehandelaren bleken niet onder de indruk van het akkoord dat oliekartel OPEC dit weekend met diens partners overeenkwam. Het akkoord betreft een productiebeperking van 9,7 miljoen vaten per dag, terwijl er op een verlaging van 10 miljoen vaten per dag gemikt werd.

Een mei-future West Texas Intermediate daalde 4,5 procent tot 21,41 dollar, terwijl een juni-future Brent 1,8 procent goedkoper werd op 31,17 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0966. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0942 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0917 op de borden.

Bedrijfsnieuws

JPMorgan Chase heeft in het eerste kwartaal van 2020 de resultaten stevig onder druk zien staan. De inkomsten bedroegen 29,1 miljard dollar, terwijl de consensus samengesteld door FactSet op 29,5 miljard mikte. Een jaar eerder behaalde JPMorgan nog 29,9 miljard dollar aan inkomsten. Door de opbouw van reserves en gestegen kredietkosten daalde de nettowinst in het eerste kwartaal met 69 procent tot 2,9 miljard dollar uit, tegenover 9,2 miljard een jaar eerder. Per aandeel kwam de winst uit op 0,78 dollar, tegenover 2,65 dollar een jaar eerder. De consensus berekend door FactSet had op een winst van 2,16 dollar gerekend. Het aandeel zal vermoedelijk toch in het groen openen.

Wells Fargo heeft in het eerste kwartaal de winstgevendheid ook stevig onder druk zien staan door een aantal eenmalige posten. Op jaarbasis daalde de winst van 5,86 miljard dollar over het eerste kwartaal van 2019 naar 653 miljoen dollar afgelopen kwartaal. Daarin is 3,1 miljard dollar aan reservevorming meegenomen, alsmede een afschrijving van 950 miljoen dollar. Het aandeel opent vermoedelijk iets in het groen.

Johnson & Johnson heeft in het eerste kwartaal van dit jaar meer omzet weten te boeken en de aangepaste winst per aandeel hoger zien uitkomen dan voorzien, maar tevens ook de jaaroutlook verlaagd. Johnson & Johnson kondigde een dividendverhoging van 6,3 procent aan. Het kwartaaldividend gaat van 0,95 dollar per aandeel naar 1,01 dollar. Het aandeel opent vermoedelijk iets meer dan 3 procent in het groen.

Tesla heeft contact opgenomen met ten minste een aantal van zijn verhuurders om een huurkorting te krijgen. De fabrikant van elektrische auto’s wil de kosten terugdringen met het oog op de corona-uitbraak. Het aandeel opent vermoedelijk 7 procent hoger.

Amazon.com zal derden toestemming geven om zijn platform te gebruiken voor de verzending van zogenoemde niet-essentiële producten. Een maand geleden had Amazon besloten om  prioriteit te geven aan die zaken die tijdens de uitbraak van het coronavirus essentieel werden geacht, zoals schoonmaakartikelen en gezondheidsproducten. Het aandeel opent vermoedelijk 1,8 procent hoger.

Slotstanden

De S&P 500 sloot maandag 1,0 procent lager op 2.761,63 punten, de Dow Jones index leverde 1,4 procent in op 23.390,77 punten. Techbeurs Nasdaq sloot daarentegen 0,5 procent hoger op 8.192,42 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.