Nederland - 21 april 2020 - Beursbrink

WTI crude duikt onder nul dollar!

door STIJN

Voor het eerst in de geschiedenis is de Amerikaanse WTI crude onder de nul dollar gedoken, meer bepaald naar -37,63 dollar per vat. We spreken hier over een historische daling vermits het de laagste notering is sinds de oprichting van de oliefutures in 1983. Deze prijs betekent letterlijk dat je geld zou krijgen als je fysiek olie wil ‘kopen’.

De oliemarkt bloedt hevig, de prijs voor een vat WTI olie is naar een historisch dieptepunt gezakt. De olieprijzen zitten al enkele maanden in een dalende trend door de tragere groei van de wereldeconomie, maar op maandag gebeurde iets onwaarschijnlijk. WTI tikte namelijk de -37,63 dollar per vat aan, een ongeziene daling dat nooit eerder is voorgekomen.

Het is duidelijk dat de crash wordt veroorzaakt door de coronacrisis vermits de vraag naar olie ontzettend laag is. Overal ter wereld moeten mensen binnenblijven, gaan bedrijven en winkels dicht en wordt er een pak minder geëxporteerd en geïmporteerd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een groot onevenwicht is op de oliemarkt. Daarenboven is de voorraad ook nog eens torenhoog.

That storage is just as full for June, if not fuller, than it was for May. Already Cushing is 70% or 80% full, and that technically means it’s closed for business. So we could easily see this play into the June contract pretty soon.

Voorraden

Deze daling benadrukt dat er logistieke beperkingen zijn op de oliemarkt, er is namelijk bijna geen plaats meer om olie te stockeren. Men verwacht echter dat de prijs gaat herstellen de komende maanden, de futures voor juni noteren alleszins al aan 21 dollar en die van augustus aan 29 dollar.

Brent olie ontsnapt aan deze dans maar noteert ook op zijn laagste niveau van de afgelopen 20 jaar, namelijk aan 19,80 dollar per vat. Dit probleem weegt duidelijk ook op Brent olie maar is minder onderhevig aan de torenhoge Amerikaanse olievoorraden.

Bronnen: CNBC

Foto: Pixnio

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel