Americas - 16 januari 2020 - Aandelen

Hogere opening voor Wall Street in de maak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen donderdag af op een hogere opening, terwijl de aandacht verschuift van de ondertekende handelsdeal met China naar de resultaten van het Amerikaanse bedrijfsleven.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index stonden ruim een half uur voor de openingsbel 0,3 procent in het groen. Ook de Dow Jones index lijkt 0,3 procent hoger te openen, een dag nadat de index voor het eerst boven 29.000 punten sloot.

In Europa waren de beurzen min of meer vlak, terwijl de beurs van Shanghai donderdagochtend een half procent inleverde.

Volgens analist Craig Erlam van Oanda is de stemming bij beleggers al met al wat gelaten, na het ondertekenen van de handelsdeal. “Dat klinkt misschien vreemd wanneer de aandelemarkten op records staan, maar we zitten nu in een raar tussenstadium tussen een voorlopige deal die behangpapier over scheuren heen plakt en een complete handelsdeal die mogelijk nog jaren op zich laat wachten.”

Donderdagmiddag herhaalde de Amerikaanse president Donald Trump op Twitter nog eens dat het één van de grootste handelsdeal ooit gemaakt betreft. “250 miljard dollar komt snel terug naar ons land, en we zitten in een geweldige positie om een tweede fase te starten”, aldus de president.

De eerste week van het kwartaalcijferseizoen in de Verenigde Staten kreeg donderdag een vervolg met de resultaten van zakenbank Morgan Stanley en verffabrikant PPG Industries.

Woensdag daalde de financiële sector na tegenvallende resultaten van de banken Goldman Sachs en Bank of America. Ook Target ging onderuit na tegenvallende speelgoed- en elektronicaverkopen tijdens de feestdagen.

Beleggers mikken er nu op dat de rentes wereldwijd laag zullen blijven en mogelijk verder zullen worden verlaagd door de monetaire autoriteiten, zei analist Peter Garney van Saxo Bank. “Een groot deel van de aandelenmarkt heeft zijn gewicht nu in groei-aandelen”, zoals technologie, stelde Garney. “Hoe lager de rente, hoe meer deze aandelen zullen stijgen.”

Economisch nieuws was er van het Amerikaanse ministerie van handel, dat nieuwe inzichten in de detailhandel tijdens de feestdagen gaf, met de omzetcijfers voor december.

De detailhandelsverkopen stegen conform verwachting met 0,3 procent in december. De importprijzen stegen ook met 0,3 procent, meldde het ministerie van arbeid even later, tegen 0,1 procent in november. Deze stijging was minder dan de 0,4 procent die was verwacht.

“Als Chinese bedrijven hun prijzen verlagen, dan vangen zij de heffingen op. Als ze hun prijzen op peil houden, dan betalen Amerikanen de belasting. Tot nu toe was het laatste het geval”, zei  Paul Donovan van UBS Global Wealth Management.

Ook gunstig was de index voor de bedrijvigheid in de regio Philadelphia in januari. Die steeg sterk naar 17,0, waar een kleine stijging tot 4,0 was voorspeld.

De olieprijs was licht hoger. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,2 procent tot 57,91 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,4 procent duurder werd op 64,27 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1151. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1150 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er 1,1149  op de borden.

Bedrijfsnieuws

Morgan Stanley stond voorbeurs op een winst van 6 procent, nadat de zakenbank veel beter dan verwachte winstcijfers rapporteerde over het vierde kwartaal, terwijl de inkomsten voor het vierde kwartaal op rij boven de 10 miljard dollar uitkwamen.

Ook verfconcern PPG meldde meer winst, terwijl de omzet nipt steeg, dankzij hogere verkoopprijzen die compenseerden voor dalende volumes bij de sectorgenoot van AkzoNobel. Het aandeel daalde echter 4 procent.

American Outdoor Brands, het moederbedrijf van wapenfabrikant Smith & Wesson, zei woensdag dat de CEO James Debney op staande voet ontslagen is vanwege niet nader benoemd “niet-financieel” gedrag, dat tegen de regels van de onderneming was. Debney zou het onderdeel Outdoor Products gaan leiden, dat zou worden afgesplitst. Er zijn nu twee nieuwe CEO’s benoemd: Mark Smith en Brian Murphy. Er was geen handel voorbeurs.

De ondertekening van de handelsdeal met China geeft Amerikaanse banken en financiële instellingen nieuwe hoop dat hun pogingen om de Chinese markt open te breken na decennia eindelijk zullen slagen.

De overeenkomst die woensdag werd getekend in het Witte Huis ruimt een aantal obstakels uit de weg, waardoor Amerikaanse banken, creditcardbedrijven, verzekeraars en beleggers moeilijk zaken konden doen in China.

Zakenbank JP Morgan Chase wacht op goedkeuring van de Chinese regering voor vergunningen en ook Visa en Mastercard hebben stempels nodig om hun kredietkaarten breder te kunnen slijten aan het Chinese miljardenpubliek. De gisteren getekende deal met de VS zou voorschrijven dat China daar meer werk van maakt en ook meer ruimte biedt aan Amerikaanse opkopers van oninbare leningen van Chinese staatsbanken. De aandelen Visa en Mastercard stonden voorbeurs op kleine winsten.

Slotstanden

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten woensdag hoger, nadat president Donald Trump de eerste fase van een handelspact met China ondertekende, als bewijs van ontspanning in een langdurige strijd tussen de twee grootste economieën ter wereld, die de mondiale economische groei beperkte.

De S&P500 index sloot woensdag 0,2 procent hoger op 3.289 punten, de Dow Jones index steeg 0,3 procent tot 29.031 punten en de Nasdaq 0,1 procent naar 9.259 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

Reageer op dit artikel