Nederland - 17 april 2022 - Aandelen
door STIJN

Twitter-bestuur neemt ‘gifpil’ na Musk’s overnamebod

Spannende tijden voor Twitter na Elon Musk zijn overnamebod van 43 miljard dollar. De CEO van Tesla had eerder al een ‘stake’ van 9,2 procent verworven en wil nu dus alles in handen hebben. Hij is van plan om van Twitter een privébedrijf te maken. Het Twitter-bestuur ziet dit niet zitten en neemt een zogezegde ‘gifpil’ om Musk te dwarsbomen.

Gaat Twitter in handen vallen van Elon Musk en wordt het een privébedrijf? Dat zal vermoedelijk niet zo gemakkelijk gaan worden voor Musk. Twitter’s raad van bestuur heeft een tijdelijk aandeelhoudersrechtenplan goedgekeurd dat de overnameplannen van Elon Musk zou moeten dwarsbomen. Dit wordt ook wel een figuurlijke ‘gifpil’ genoemd binnen de financiële wereld.

The Rights Plan will reduce the likelihood that any entity, person or group gains control of Twitter through open market accumulation without paying all shareholders an appropriate control premium or without providing the Board sufficient time to make informed judgments and take actions that are in the best interests of shareholders.

Volgens de nieuwe structuur mogen andere aandeelhouders extra aandelen kopen met korting als een persoon of groep ten minste 15 procent van de uitstaande gewone aandelen van Twitter zonder de goedkeuring van de raad van bestuur verwerft. Op deze manier wordt het voor Musk moeilijker om door te zetten met zijn plannen omdat zijn belang wordt verwaterd.

Spanning

Hij heeft reeds 9,2 procent van de aandelen in bezit en wou begin deze maand toetreden tot de raad van bestuur. Maar de voorwaarde was dat hij dan niet meer dan 14,9 procent van de aandelen zou mogen hebben. Gezien zijn ‘vijandige’ overnameplannen, besloot hij vorige week toch geen zitje te nemen in de raad van bestuur. Het aandeel van Twitter maakte een tuimeling.

Dat Musk er een ‘show’ van maakt, valt niet te ontkennen. Tijdens de TED2022 conferentie in Vancouver liet hij zelfs vallen dat hij mogelijks niet in staat zal zijn om Twitter volledig te kopen. Hij heeft voldoende middelen, maar deze zijn niet liquide. Met andere woorden, hij zou bijvoorbeeld aandelen van Tesla moeten verkopen om cash vrij te maken.

Bronnen: Lauren Feiner – CNBC

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Alpha Stock Images

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.